Kerim Göçmen blogt!

M. is een goede vriend van me en schrijft boeken onder het pseudoniem Kerim Göçmen. Er zijn intussen drie boeken van hem uitgegeven bij Van Oorschot, toch niet de minste Nederlandse uitgeverij! M. alias Kerim plaatst zijn boeken in het Turkije van zijn jeugd, vaak tegen een politieke achtergrond. In vele van zijn verhalen merk je dat hij heel geïnteresseerd is in de moderne geschiedenis van Turkije.

“Sinds twintig jaar schrijft Kerim Göçmen in Nederland over het alledaagse leven van de Turkse middenklasse. Ambtenaren, leraren, studenten, kleine fabrikanten, werklui en hun vrouwen, hun zonen en dochters. Göçmen fixeert ze op een cruciale fase in hun leven, waarin een relatie niet meer loopt, een feest niet georganiseerd lijkt te kunnen worden, een maatschappelijk doel maar steeds niet bereikt wordt, de fabriek die al generaties in de familie is langzaam maar onafwendbaar op een faillissement afstevent. Het nietig bestaan in het hedendaags Turkije wordt door deze verhalenverteller tot benaderbaar drama verheven.”

In Het geheim van de kromme neuzen, zijn eerste boek, speelt het Turkije de hoofdrol dat zich niet laat vangen door de westerse blik die het land tracht weg te zetten als exotisch of door religie gestuurd. De hoofdfiguren in deze bundel zijn hedendaagse Turken die leven op het snijvlak van stad en platteland, religiositeit en wereld, ontwikkeling en stilstand, werkelijkheid en illusie. Achter deze link vind je een mooie recensie van het boek.

Zijn tweede boek is mijn favoriet: Rode kornoeljes. Het speelt zich af in en om een dorp in het Turkije van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ik vind dat de sfeer buitengewoon wordt getroffen! Voor een mooie recensie: klik hier!

In zijn derde en vooralsnog laatste boek, Kroniek van mijn schoolvakanties, gaat Kerim Göçmen terug naar zijn jeugd. Het boek leest als een autobiografische roman, wat het zeker niet is, echter ik kan me niet voorstellen dat echte situaties en personen niet model hebben gestaan tijdens het schrijven van deze novelle. Meer weten? Volg deze link.

Sinds deze week schrijft Kerim Göçmen gedurende een aantal weken een reisblog over Turkije. Dat doet hij op de website van Tirade, het literaire tijdschrift dat bij Van Oorschot hoort. Het bestaat sinds 1957 en kent een roemrucht verleden en een boeiend heden. Tirade verschijnt vijf keer per jaar. Op dit moment bestaat de redactie uit Daan Doesborgh, Julien Ingacio, Anja Sicking , Lodewijk Verduin en Marko van der Wal.

Afgelopen zaterdag ging het om een inleidend stuk, vanaf volgende week neemt mijn vriend ons mee op reis… Ik ben heel benieuwd!

Dit bericht werd geplaatst in Lezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s