3 x lucht

Constable in Teylers, Haarlem

De herfstvakantie… wanneer was die ook alweer? Een eeuwigheid geleden lijkt het, maar het was toch op 12 oktober, dus een kleine drie weken terug, dat wij op een herfstige maandagochtend naar Haarlem treinden en er in het Teylers Museum een mooie overzichtstentoonstelling bezochten van de meester van de Engelse romantiek: John Constable. Deze schilder is natuurlijk bekend van zijn schilderijen met taferelen op het Britse platteland, maar evenzeer dankt hij zijn roem aan zijn schildering van het zwerk. Het is een kleine maar fijne tentoonstelling, daar in het Teylers Museum, zeer de moeite waard om af te reizen naar de hoofdplaats van Noord-Holland! Wel ontbrak het aan goed licht om te fotograferen: de foto’s zijn genomen met mijn telefoon en niet allemaal even scherp… Let evenwel gewoon op de levendige luchten!

Lucht in Kranenburgh, Bergen

Vandaag reden we na de middag naar Bergen NH (NH staat voor Noord-Holland) om in Museum Kranenburgh de tentoonstelling Lucht te bezoeken. Uiteraard hing er in een van de zalen een aantal schilderijen met werk van kunstenaars van de Bergense school, o.a. deze twee pareltjes van respectievelijk Arnout Colnot en Leo Gestel.

Daarnaast was er veel modern werk, vooral installaties. Soms heb ik daar wat moeite mee, maar wat er in Kranenburgh werd (wordt) getoond, kon mij absoluut bekoren, vooral ook door de speelsheid en de originaliteit. Kortom, een leuke tentoonstelling. Het was trouwens behoorlijk lang geleden dat we Kranenburgh hadden bezocht, het was een geslaagde hernieuwde kennismaking.

Lucht boven de Noord-Hollandse duinen

Na het bezoek aan Kranenburgh strekten we de beentjes met een wandeling in de duinen bij Egmond Binnen. Aanvankelijk was het zwerk grijs, maar dra brak het wat open en werd de blauwe lucht zichtbaar. Van zee kwam slecht weer aanstormen… Voor we de auto weer bereikten, daalden de eerste dikke regendruppels neer en viel de duisternis in… Wij spoedden ons huiswaarts alwaar ik mij een bockbiertje inschonk.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

2 reacties op 3 x lucht

  1. Ik krijg zo’n zin om ook weer eens naar een museum te gaan. Is al een eeuwigheid geleden!

  2. tsjiess zegt:

    Ondanks COVID-19 is het prima te doen. Het is overal goed geregeld. Voordeel vind ik trouwens dat het nooit druk is. Nadeel: je moet reserveren; mondkapjes verplicht – een kniesoor die daar op let 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s