Franschman Noord

Zaterdag maakte ik met vrouwlief een mooie avondwandeling ten zuiden van de Zeeweg, vandaag heb ik rendez-vous met W. op dezelfde parkeerplaats voor een rondje ten noorden ervan. Omdat het prachtig weer is, besluit ik op de fiets te gaan. Ik rijd langs het kanaal en neem vervolgens het fietspad richting Bergen langs de Bergerringvaart. Het is vrij vroeg en hoewel de zon al volop schijnt, is het nog lekker fris. En vochtig. Overal glinsteren spinnenwebben…

De meeste mensen fietsen richting stad: naar school of naar het werk. Er zijn ook mensen die langs het fietspad een wandelingetje maken of hun hond uitlaten, en natuurlijk zijn er de onvermijdelijke joggers… Niet gewoon is de prachtige kudde schapen die duidelijk tot opdracht heeft gekregen de dijk te scheren. Volgens mij gaat dat lukken: veel schapen op een klein stukje grasland vreten onverdroten – er is er niet een die opkijkt!

Ik fiets de Nesdijk af en het Paddenpad op. Bij de bocht in het fietspad stap ik af om een paar foto’s te maken. Wat ik het meest intrigerend vind, is het grote heidegebied dat zich in de Damlanderpolder ontwikkelt… In een polder verwacht je nl. geen heide! Hier is dus iets bijzonders aan de hand. Een boer wilde de vette poldergrond omturnen in zandgrond voor de bollenkweek. Aan dat werk was hij zelfs al begonnen! Dat werd aangevochten door een club natuurliefhebbers. Het fijne weet ik er niet van, maar de boer verloor het proces (had hij niet de juiste vergunningen?) en de grond kwam goedkoop in handen van Natuurmonumenten. In plaats van bollengrond werd het een heidevlakte… Als ik zou mogen kiezen, had ik hier liever een vochtige polder gezien, maar een heideveld is nog altijd beter dan een bollenakker!

Iets voor tienen ben in op de parkeerplaats aan het begin van de Uilenvangerweg – wij noemen dat De Franschman, naar de vlakbij gelegen boerderij met dezelfde naam… Even later kom W. aanfietsen. Het is lang geleden dat we mekaar spraken – stof genoeg dus voor een paar uurtjes wandelen… Uiteraard kijken we ook om ons heen. De heide is over zijn top heen, maar er zit nog genoeg kleur in voor een paar aardige kiekjes!

En ja, ook in de duinen vinden we sporen van de herfst!

Dit bericht werd geplaatst in Duinen, Fietsen, Wandelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s