KMSKA

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Daar waren wij ruim een week geleden… We kwamen tijd te kort en zagen vooral de schilderijen op de eerste etage: de oude meesters. Een afdeling waar ik als kind wel eens op een regenachtige zondagochtend verzeilde in het gezelschap van wijlen mijn vader. Als geen ander kon hij bij elk schilderij vertellen… Destijds vond ik het (meestal) helemaal niks en buitengewoon slaapverwekkend, maar ik moet zeggen (bekennen) dat er meer is blijven hangen van al die verhalen dan ik ooit had gedacht. Ik heb die ochtend met dankbaarheid teruggekeken naar die ochtenden met mijn vader…

Het KMSKA is enkele maanden geleden heropend na een grondige opknapbeurt. Ik denk dat ik zelf al meer dan 40 jaar niet meer in het museum ben geweest. Het is onderdeel van mijn jeugdherinneringen… De meest ingrijpende verbouwing betreft een lange, eindeloze trap naar de zalen waar de 20ste-eeuwse kunstenaars worden tentoongesteld. Helaas hadden we maar weinig tijd over om daar een kijkje te nemen. Dat is dus voor een volgende keer!

Hieronder een selectie viertallen… De meeste geven het hele schilderij weer plus drie details. Enkele zijn vier losse schilderijen of vier details. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit zó van oude meesters heb genoten als die winderige ochtend in februari in Antwerpen…

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s