The banshees of Inisherin

Tien jaar geleden waren wij in het mooie, groene Ierland en vertoefden wij een wijl aan de westkust in een waanzinnig gelegen huisje op een schiereiland (zie header)…

We zaten daar niet ver van the Burren, een heus maanlandschap (karst: doet zich voor in streken waar kalksteen aan de oppervlakte ligt en wordt aangetast door de chemische verwering ten gevolge van de zure eigenschappen van regenwater) en een van de meest fascinerende landschappen van Ierland. Het koele, grijze rotsplateau vol groeven en spleten helt af naar de woeste Atlantische Oceaan. Het resultaat is een heel bijzonder natuurfenomeen: een enorme vlakte bezaaid met rotsformaties, grotten en fossielen met een ongelofelijke variëteit aan bloemen, van inheemse tot arctische, alpine en mediterrane soorten. Wij bestellen er jaarlijks onze voorraad kruidenthee!

The Burren duiken iets westelijker opnieuw op in de vorm van de Aran Islands, bekend van de Ierse truien…: Inis Mór, Inis Meáin en Inis Oírr. Vanuit het plaatsje Doolin namen we de ferry om de eilanden te bezoeken.

Op deze ongenaakbare eilanden, blootgesteld aan de Atlantische Oceaan en de stormen uit het westen, speelt zich de mooie film The banshees of Inisherin af… We zagen hem zondag, in het Filmhuis Alkmaar. Wat een film…

Twee mannen die mekaar al hun hele leven kennen en dagelijks samen in de pub een praatje slaan. En dan zegt Colm Doherty tegen zijn vriend Pádraic Súilleabháin dat hij niet meer tegen hem mag praten. Colm wil zijn tijd besteden aan muziek en poëzie; al dat loze geklets met Pádraic is je reinste tijdverlies. Pádraic snapt er niks van, maar Colm meent het: als Pádraic nog tegen hem praat, dan snijdt hij een van zijn eigen vingers af. Hoe dit afloopt, moet je echt zelf gaan bekijken… Overige hoofdrolspelers: de zus van Pádraic, Siobhán, en Dominic, de wat simpele zoon van de lokale arm van de wet Peadar.

Aanvankelijk lijkt het een wat onbetekenend verhaal, maar het wordt grimmiger en grimmiger… Een geweldige film, net zo ruig als de westkust van Ierland, waar ik héél gauw eens terug naartoe wil! Banshees zijn Ierse feeën, die een overlijden aankondigen…

Trailer

Dit bericht werd geplaatst in Film en theater. Bookmark de permalink .

Een reactie op The banshees of Inisherin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s