Alkmaar bij nacht

Het is een grijze, sombere, kille, miezerige dinsdagmiddag in november. Je kunt wel zeggen: november ten voeten uit… Of: november volgens het boekje. En uitgerekend op die dinsdagmiddag zwerft een vriendin van me door de stad, in het gezelschap van enkele fotomaatjes… Ik ben uitgenodigd om mee te zwerven. Nadat ik mijn griepprik heb gehaald, fiets ik naar het centrum en stal mijn fiets in de Ondergrondse. Een telefoontje leert me waar het illustere groepje fotografen zich bevindt: op of nabij het Fnidsen.

Ik tref hen, turend door hun lenzen, op de brug bij het Huis met de Kogel, en vervoeg hen bij hun fotozwerftocht door de stad. Miezerige somberheid wordt drukkende schemering en ten slotte blauwzwarte avond. De schitterend ingerichte etalages van de winkels – sommige al in kerstsferen – ogen warm en aanlokkelijk. Ook de feestverlichting komt steeds beter tot haar recht. Deze fotomaatjes wonen elders, zij vinden Alkmaar een mooie en gezellige stad, en lekker compact. Dat klopt, ik ben het volkomen met hen eens. De camera’s klikken doorlopend. Hieronder een selectie uit mijn eigen foto’s…

Het bruggetje bij het Huis met de Kogel (Zijdam, Luttik Oudorp)
Bathbrug over de Voordam, tussen de Mient en het Fnidsen
Het Biermuseum met het gezellige terras van Proeflokaal de Boom
Kooltuintje
Het Waaggebouw
Luttik Oudorp vanaf de brug bij het Huis met de Kogel
Grote of Sint Laurenskerk

Ik vind het eerlijk gezegd erg leuk om met een clubje zielsverwanten, gewapend met camera’s en een goed humeur, door de stad te dwalen en foto’s te maken die ik anders niet zo gauw zou maken… Op een gegeven moment is het wel klaar; de nattigheid en de kou drijven ons naar een warmer oord. Helaas is Proeflokaal de Kleine Deugniet gesloten… maar we vinden warmte, een mooi gedekte tafel en een lekker bockbiertje van de tap in Grand Café Klunder. Zelf houd ik het bij dat biertje, ik word thuis aan de dis verwacht. De fotomaatjes echter gaan zich nog tegoed doen aan een maaltijd bij Klunder, alvorens de thuisreis aan te vatten…

Dit bericht werd geplaatst in Alkmaar, Cultuur. Bookmark de permalink .

Een reactie op Alkmaar bij nacht

  1. Ja, het was gezellig Rik. Vaker aansluiten zou ik zeggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s