TT NN (1)

Trage Tocht

Het is woensdag en voor het eerst in lange tijd, wordt er een droge en vrij zonnige dag voorspeld – GJ en ik hebben geluk! Vandaag gaan we weer eens samen op pad in Noord-Holland! We hebben afgesproken op het parkeerterrein van een tankstation, bij de afrit Nieuwe Niedorp van de N242. We willen de Trage Tocht Nieuwe Niedorp lopen…

Wandelzoekpagina

In Nederland heb je nogal wat personen en organisaties die zich bezig houden met het ontwerpen en onderhouden van wandelroutes. Denk o.a. aan de Stichting LAW die zich over lange afstandswandelroutes ontfermt, en aan de – vaak provinciale – beheerders van wandelknooppuntennetwerken (prachtig scrabblewoord). Maar je hebt ook Klompenpaden (Utrecht en Gelderland), Groene Wissels (landelijk), NS-wandelingen (landelijk) en… Trage Tochten en… nog veel meer!

Wil je een beetje wijs geraken uit al die initiatieven, dan is de Wandelzoekpagina een prima startpunt. Hier worden meer dan 5000 wandelroutes verzameld. Meer dan 2000 routes zijn beschreven en van kaartjes voorzien. Om alles te kunnen downloaden (pdf), moet je wel lid zijn van Wandelzoekpagina. Dat kost je € 13,50 per jaar… geen geld! Het kan nóg makkelijker: download de app van Wandelzoekpagina op je telefoon: WandelZapp. Momenteel zijn er al meer dan 1000 wandelroutes in de app beschikbaar. Je kunt losse wandelingen downloaden à € 1,99 per stuk, en je kunt onbeperkt gebruik maken van de app als je lid wordt: € 12,99 per jaar. Een combinatielidmaatschap kan ook: je abonneert je op WandelZapp en krijgt dan 50% korting op je Wandelzoekpagina-abonnement. Ideaal!

Nieuwe Niedorp – Aartswoud

We zetten één auto in Lutjewinkel (bij het enige kruispunt in het dorpje bevindt zich een parkeerplaats voor ong. acht auto’s) en parkeren de andere auto bij het voormalige klooster: aan de andere kant van de rotonde (naast de N239 richting Medemblik) is een ruime parkeerplaats, onder de bomen. We hadden de hele Trage Tocht kunnen lopen – dan heb je dat gedoe met twee auto’s niet – maar we hebben geen zin in 21 kilometer, én we hebben geen zin in de laatste vier kilometer die je dan moet lopen langs de rand van Winkel en Nieuwe Niedorp… Zodoende. Overigens kun je ook makkelijk met het OV bij het startpunt van de wandeling komen: de lijnbus Alkmaar – Leeuwarden stopt er elk uur.

We lopen een paar honderd meter over het fietspad langs de N239 en bij een boerderij die In de bocht heet gaan we rechtsaf, de Winkelerweg in. Na 800 meter staan we bij de Langereis, een intrigerend water waar we vandaag meer over leren… Oorspronkelijk stroomde hier een riviertje met de naam de Reise of Reis en dat liep van het Berkmeer tot in de Zuiderzee. In de 16de eeuw is de Reise rechtgetrokken als een afwateringskanaal. Die riviernaam was afgeleid van het Germaanse benaming voor ‘stromen’ en ‘zich bewegen’, rîsan. Het kanaal was vrij lang voor een afwateringskanaal en dus noemde men het De Lange Reise; die benaming stamt uit 1598. Aan het water ligt een buurtschap dat dezelfde naam draagt…

We steken de brug over en lopen langs de Langereis tot we via een opstapje rechtsaf het Kerkepad oplopen: heerlijk, gras onder de voeten! Na 250 meter gaan we linksaf, het groene Paadje op (wel verhard).

We volgen dit asfaltweggetje dat deels ook een grindpad is en vooral door fietsers en wandelaars wordt gebruikt. Het slingert door de open polder en komt uiteindelijk bij een paar huizen (de rand van Aartswoud, zullen we maar zeggen), waar wij alweer over een opstapje klimmen en over een graskade lopend de N239 bereiken. Hier is het even uitkijken, want de N239 is best een drukke weg. Aan de overkant ervan ligt een smalle, hoge dijk: de Westfriese Omringdijk! Na alweer een hekje klauteren we tegen de steile dijk op die we een paar honderd meter volgen. Her en der staan plukjes distels waar het wemelt van de vlinders…

Groetpolder

We belanden opnieuw op de N239 en gaan met een brug de Langereis weer over. Op deze plek staat een interessant informatiebord. We kijken uit over de Groetpolder, die in 1843 is drooggelegd. Tot die tijd klotste het water van de Zuiderzee tegen de voet van de Westfriese Omringdijk! De Langereis mondde hier uit in zee middels een spuisluis. Op het bord staat dat de Langereis het water afvoerde uit de polder Geestmerambacht… en dan zijn we opeens wel weer erg dicht bij huis! Er waren hier ook schutsluizen: boeren van Texel, Huisduinen en Wieringen voeren via deze sluis naar de markt in Alkmaar om daar hun producten af te zetten! Het is moeilijk om je dat nu nog allemaal voor te stellen – de voormalige Zuiderzee ligt hier heel wat kilometertjes vandaan… De geschiedenis van de Kop van Noord-Holland blijft verrassen en boeien! Aartswoud kwam door de drooglegging van de Groetpolder verder van zee te liggen, de Langereis werd verlengd (Waard-Groetkanaal, thans Ringsloot genoemd) tot Kolhorn dat nog wél aan zee lag… tot tussen de twee wereldoorlogen de Wieringermeer werd drooggelegd.

Jungle

Even voorbij de brug gaan we rechtsaf, een hek over, een grasdijk op. Een kudde schapen staart ons aan: “Daar heb je weer zo’n stelletje gekken!” Bij een huis gekomen, wacht het volgende overstapje én een schrikdraad. In het weiland staan een paar jonge, nieuwsgierige dames. Ze volgen ons een tijdje maar verliezen op een gegeven moment toch hun aandacht: wij zijn vast té oude heren.

Het weiland versmalt tot een graskade tussen twee sloten met rietkraag; het water links lijkt eigenlijk meer op een oude kreek. Hey! niet te geloven! In de tijd dat ik in Slootdorp werkte, reed ik dagelijks over de N242 en zag ik dat mooie water liggen. Ik had er geen idee van dat je hier ook mocht wandelen!

Volgens de routebeschrijving moeten we aan het eind van de graskade een bruggetje vinden. Dan moeten we de dijk van het Waard-Groetkanaal overklimmen en daar zou dan weer een overstapje moeten zijn. Het vergt enig zoekwerk, want dat overstapje is verscholen tussen hoge begroeiing! Aan de andere kant van de draad banjeren we tussen struikgewas, riet en brandnetels: een smal, bijna onzichtbaar paadje voert ons naar het viaduct waarmee de N242 over het Waard-Groetkanaal gaat… Het lijkt hier wel een jungle!

Wordt vervolgd.

Dit bericht werd geplaatst in Wandelen. Bookmark de permalink .

Een reactie op TT NN (1)

  1. Pingback: TT NN (2) | tsjiess

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s