Lockdown again

Het is weer zover: Rutte spreekt vanavond de bevolking toe vanuit zijn werkkamer, het torentje te ‘s-Gravenhage. De eerste keer deed hij dat op 16 maart. Het COVID-19 virus zette zijn opmars door Europa onstuitbaar in en ook Nederland moest eraan geloven: we kregen wat we zijn gaan noemen ‘een intelligente lockdown’ voor onze kiezen. Kijk, zo zette Nederland zich weer goed op de (wereld)kaart, want nergens ter wereld was men al op het idee gekomen om een intelligente lockdown op te leggen! Nee zeg, in al die andere landen ging het om domme lockdowns, of in het beste geval om neutrale lockdowns.

We kunnen er met zijn allen eens goed om lachen (of niet), maar het hielp allemaal wel…

De cijfers (het aantal besmettingen, de aantallen in ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten inclusief de IC-bedden) daalden, de zomer kwam eraan. Er werd gevraagd om voorzichtig en waakzaam te blijven maar allengs zag je dat nogal wat mensen er geen zin meer in hadden en velen gingen echt los. Er werd onvoldoende gehandhaafd. En de prijs daarvan betaalde zich uit in een zgn. tweede golf. Er kwamen weer strengere maatregelen die aanvankelijk even leken te helpen. Sinds een week echter zien we het aantal besmettingen opnieuw stijgen richting de 10 000 per dag en dreigt de zorg rond de feestdagen weer overspoeld te gaan worden door mensen die heel ziek worden van het COVID-19 virus…

Het is weer zover: Rutte spreekt vanavond de bevolking toe vanuit zijn werkkamer, het torentje te ‘s-Gravenhage. We moeten eraan geloven: een tweede lockdown komt eraan! En onmiddellijk zie ik op social media een hoop bagger gespuid worden: veel mensen hebben er geen zin in, geloven er niet in, menen dat er sprake is van samenzweringen enz.

Ik wil een pleidooi voor de redelijkheid houden. Er zijn door onze regering, die ik niet zo hoog acht, besluiten genomen. Die besluiten liggen steeds aan het eind van een lang en democratisch proces. Wat we ook denken, wat we ook vinden, waar we ook bang voor zijn, waar we ook boos over zijn… Als we ons eendrachtig aan die maatregelen hadden gehouden, dan had Rutte vanavond geen nieuwe lockdown moeten uitvaardigen. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor elk besluit geldt, m.a.w. wat voor strategie de regering ook had gekozen, ze was er nooit in geslaagd om iedereen blij te maken. Maar als we ons collectief aan de genomen besluiten hadden gehouden, waren we verder gekomen… Wat nu een hard criterium is, is de capaciteit van de zorg. Dat is zeker iets om rekening mee te houden, echter we hadden ook (een mix van) andere criteria kunnen kiezen. Dat is niet gebeurd. Het zij zo. Dít is nu de koers die gevaren wordt…

Dat er kritisch wordt gekeken naar alles wat er gebeurt, naar de consequenties van de gekozen strategie, dat is alleen maar goed. Als over een jaar het leven weer COVID-vrij is, dan moeten we zeker niet nalaten om lessen te trekken uit het gebeurde. Dan moeten we goed kijken naar hoe andere landen zijn omgegaan met deze pandemie, en dan moeten we ook de échte antwoorden proberen te vinden op alle vragen die nu worden gesteld (ook die van de complotdenkers…). Zodat we in de toekomst andere, betere keuzes kunnen maken… Want dat het anders én beter kan, daarvan ben ik ook overtuigd. Ik heb alleen nu niet dat betere antwoord in petto en dus houd ik me, het gezonde verstand hanterend, aan de huidige regels. Want er tegenin gaan, leidt alleen maar tot nieuwe ziektegolven en strengere maatregelen. En eerlijk gezegd: daar heb ik geen zin in.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Lockdown again

  1. We hopen er maar het beste van!

  2. tsjiess zegt:

    Meer kunnen we niet doen hé…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s