Wandelen in Noordlaren

Berend botje ging uit varen
Met zijn scheepje naar Zuidlaren
De weg was recht, de weg was krom
Nooit …

Een liedje over Zuidlaren! En ja, waar Zuidlaren ligt, ligt vast ook ergens Noordlaren! Beide dorpen liggen amper 4 km van elkaar, en zijn behoorlijk verschillend… Zuidlaren is een vrij groot dorp, toeristisch, gelegen in de provincie Drenthe en deelgemeente van de gemeente Tynaarlo. Noordlaren is een klein dorp, rustig, gelegen in de provincie Groningen en deelgemeente van de gemeente Groningen… Wij logeerden dit weekend bij familie die net ten noorden van Noordlaren woont, aan de rand van het natuurgebied Appelbergen. Zondagochtend maakten we een heerlijke wandeling naar en door het Noordlaarderbos.

De eiken stonden daar in Noordlaren nog aardig in blad; niet overal trouwens want op sommige plaatsen waren deze knoestige bomen hun bladertooi al kwijt en toonden zij zich in hun magnifieke winternaaktheid… We passeerden een aantal aardige boerderijtjes: de ene fraai opgeknapt, de ander min of meer en op charmante wijze een beetje in verval…

De wandeling voerde ons in eerste instantie langs de bosrand tot bij een gebied waar oude landschappen en natte verbindingen hersteld worden in het stroomdal van de Drentsche Aa. Vervolgens zocht neef W. de allerkleinste paadjes door het bos uit om ten slotte uit te komen bij Nivonhuis De Hondsrug, waar het gezin Jacobs vele, vele jaren geleden enkele weken van de zomervakantie doorbracht en waar dus de voetstapjes van de kleine Rik liggen…

Aan het eind van de middag liepen we nog even de Osdijk op, door de polders richting het Zuidlaardermeer. Een compleet ander landschap… Een wandelaar meldde de observatie van een zeearend, maar die konden wij niet spotten. Wel zagen we op twee plekken reeën in het land staan (de eerste keer zelfs vlakbij het huis van de familie!), en bij oude veenputten zaten honderden aalscholvers in de bomen. Talloze ganzen, o.a. kolganzen en brandganzen, graasden er lustig op los. Buizerden zaten in een verre boom te loeren naar prooi; kauwen, kraaien en roeken cirkelden in de omgeving van oude eiken op zoek naar een slaapplek voor de nacht…

Na nog een heerlijk avondmaal reisden wij met de halve maan als reisgezel weer naar het westen. Toen we over de Afsluitdijk en door Noord-Holland reden, verdween de maan af en toe achter dikke wolken en kwam de regen plenzend naar beneden…

Dit bericht werd geplaatst in Wandelen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Wandelen in Noordlaren

  1. Heerlijk om die bekende plekken te zien. Wij zagen een aantal jaren geleden daar ook regelmatig een paar reeën aan de rand van het land staan. Dezelfde?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s