PNR Vosges du Nord

Wie aan de Vogezen denkt, denkt aan een schitterend middelgebergte in het oosten van Frankrijk, parallel aan de brede Rijnvallei gelegen waar de wijngaarden verrukkelijke witte (en rode) wijnen voortbrengen met 1000 keer meer smaak dan vele andere vins blancs… Welnu, daar waren wij niet op vakantie!

Ten noorden van de Vogezen strekt zich een heuvelachtig land uit, een enorm bebost gebied, dat deels in Duitsland ligt en deels in Frankrijk. Het Duitse deel staat bekend als de Pfalz, het Franse deel is het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord. Het is een heerlijk wandelgebied en het is er vrij rustig, zelfs in de zomer. Zowel in de Pfalz als in de Vosges du Nord ligt er een uitgebreid netwerk van wandelroutes, op Frans grondgebied uitgezet door de Club Vosgien, de oudste wandelclub van Frankrijk. De bewegwijzering is uitstekend en de paden variëren van brede boswegen tot smalle, steile paadjes die naar zandstenen rotsformaties leiden waar in de XIde-XIIIde eeuw menige burcht werd op- of tegenaan gebouwd. Het is niet moeilijk om elke wandeling een of twee van deze burchtruïnes aan te doen en dat maakt het wandelen er extra interessant…

Op zaterdag 18 juli betrokken wij in het charmante dorpje Niedersteinbach (jazeker, in Frankrijk gelegen maar wel vlakbij de Duitse grens) een eenvoudige maar fijne Gîte de France die twee weken onze uitvalsbasis zou zijn. Gîte Hecker is een vakwerkhuisje, gebouwd in 1701 en enkele jaren geleden gerenoveerd: aan de buitenkant is het karakter prachtig behouden, binnen is het gewoon praktisch ingericht: halletje, gang, twee slaapkamers, badkamer en een woon-/eetkamer met coin cuisine. Prijs in het hoogseizoen: € 300,- per week. Zeer netjes…

Links het huisje, gelegen aan de doodlopende Rue de l’Ecole.
Een fijne, ruime tuin met genoeg schaduwplekjes en een prieeltje waaronder we elke dag ontbeten en dineerden, en soms ook lunchten. Op de foto is amper de helft van de tuin te zien.
Elke ochtend reed ik naar de bakker in Lembach (8 km) voor vers stokbrood, croissants en iets lekkers voor bij de thee later op de dag…

Twee weken hebben we in de Vosges du Nord vakantie gevierd. Twee weken hadden we zonovergoten en warm zomerweer. Twee weken hebben we bijna elke dag een mooie wandeling gemaakt. Niet eens lange wandelingen want onze fysiek conditie legde ons beperkingen op… Hieronder een paar foto’s waarmee ik een beeld van de streek hoop te schetsen.

Eindeloze bossen, met in verhouding veel heerlijk koel loofbos!
Allerlei soorten paadjes en goed aangegeven wandelroutes.
Opeens stuit je tegen een hoge rotswand. Niet zelden prijkt er bovenop de rotsen een restant van een middeleeuwse burcht!
Via in de rots uitgehouwen trappen en soms zelfs met ladders kun je bij de meeste ruïnes tot hoog op de rots klimmen.
Er werd niet alleen op of tegenaan de rotsen gebouwd, er werden ook ruimtes ín de rotsen uitgehouwen!
Soms zijn kleine stukjes van de burcht gerestaureerd…
Je moet geen last hebben van hoogtevrees!
Artistieke impressie van een van de (grotere) kastelen.

Behalve dat je in de Pfalz en de Vosges du Nord eindeloos kunt wandelen, kun je er ook allerlei bezienswaardigheden bezoeken. Vanuit Niedersteinbach ondernamen we een aantal kortere of langere excursies.

Wissembourg is een heel sfeervol stadje dat midden tussen de wijngaarden ligt op een kilometer van de Duitse grens. Drie kilometer verderop vind je in het wijndorp Schweigen Rechtenbach de bio-dynamische wijngaarden van wijnhuis Zum Alter Zollberg (Demeter keurmerk): een aanrader.
Cleebourg is een wijndorp in de buurt van Wissembourg. Er zijn ook veel boomgaarden waar o.a. mirabellen gekweekt worden, een zalig-lekkere kleine pruimensoort die we in Nederland helaas bijna nergens kunnen kopen. Fijn om het bos een keer af te wisselen met een opener landschap.
Na de Eerste Wereldoorlog bouwden de Fransen een enorm verdedigingswerk langs de hele Duits-Franse grens. Een gigantisch (prestige) project dat vele miljoenen francs heeft gekost en waar de Duitsers in 1940 lachend overheen vlogen, of omheen (o.a. via België) reden. Een militair miskleun van jewelste. Sommige ondergrondse bunkercomplexen kun je bezoeken, wij bezochten Four-à-Chaux bij Lembach.
Uiteindelijk liggen de Hoge Vogezen niet extreem ver weg. Wij maakten een dagtocht met als verste (en hoogste) punt de Col du Donon.

We kunnen terugblikken op een zalige vakantie. Het is een gebied waar we zeker nog een keer terug naartoe willen, en dan willen we met plezier weer verblijven in Gîte Hecker! Trouwens, voor wie van lekker eten houdt: in Niedersteinbach, Lembach en Obersteinbach staan enkele vermaarde hotel-restaurants die onder hun trouwe gasten mensen als Helmut Kohl en Johnny Hallyday mochten rekenen… Wij hebben tweemaal uitstekend gedineerd in Le Cheval Blanc bij ons in ’t dorp. In in Schweigen Rechtenbach is het Wirtshaus (kroeg) van Zum Alter Zollberg een adresje om het lokale gerecht Flammkuchen (tarte flambée) te eten onder het genot van een koele riesling…

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op PNR Vosges du Nord

  1. Interessant gebied en wat hadden jullie een goed logeeradres!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s