Vakantieweek 2

En ja, er is alweer een week voorbij. Niet zomaar een week, nee-hee! een heuse zomerweek tevens zijnde een vakantieweek… en dus kostbare tijd… Wat heb ik zoal beleefd? Als u dat geen zier interesseert, stop dan à la minute met lezen. Bent u wel geïnteresseerd of gewoon een beetje curieus (vertaling Vlaams -> Nederlands: nieuwsgierig) leest u dan gerust verder. Leuk trouwens! Aïe…

Was er geen corona-tijd geweest, dan had ik op dit eigenste moment staan dansen op de festivalweide van HebCelt in Stornoway, Isle of Lewis, Outer Hebrides. Maar ja, we hebben wel een corona-tijd achter de rug en de wereld is nog steeds in de ban van het virus. Ik hoorde vanmiddag dat Barcelona en Antwerpen weer in een lockdown gaan omdat het virus er te erg om zich heen grijpt… Afschuwelijk! De Schotse eilanden zijn daarentegen net open gegaan en bleven al die maanden verschoond van het virus! Maar dat opening up is te laat – enkele weken geleden hebben we onze Schotse vakantie gecanceld, zoals de trouwe lezer weet. HebCelt is trouwens al een hele tijd geleden afgelast… wat zal het rustig zijn in Stornoway. Wilt u toch een beetje Lewis flavour opdoen en houdt u van een goede thriller? Leest u dan The Blackhouse van Peter May. Een van de beste boeken die ik ooit in dit genre heb gelezen – en u krijgt er gratis en voor niets een heleboel interessante geschiedenis bij.

Dit allemaal gezegd zijnde: wat heb ík allemaal gedáán de afgelopen zeven dagen? Nou, het begon zaterdag met een rit naar het Gooi alwaar vrouwlief en ikzelve een bezoek brachten aan twee tentoonstellingen in het Singer Museum.

Tentoonstelling 1: Spiegel van de ziel (een thema waar ik me deze dagen nogal in verdiep…) – een aanrader! Bij Nederlandse kunst voor 1900, kom je al gauw uit bij namen als Breitner en Israels. Schilders die, in tegenstelling tot hun leermeesters, kozen voor een realistische weergave van het leven op het platteland of het drukke leven in de groeiende steden. Gelijktijdig en als reactie op de oppervlakkigheid van het moderne leven en de materiële welvaart, richtte een aantal kunstenaars zich op de intimiteit van de binnenwereld met thema’s als de besloten tuin, het interieur, het stilleven en de geesteswereld van de kunstenaar.

Er hangen werken van bekende kunstenaars als Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Vincent van Gogh, Matthijs Maris, Willem Witsen en Piet Mondriaan, maar er is ook werk te bewonderen van minder befaamde kunstenaars zoals Piet Meiners, Carel de Nerée tot Babberich, Frans Stamkart, Henri van Daalhoff, Gijs Bosch Reitz, Jacobus van Looy, Jan Veth, Antoon Derkinderen en Richard Roland Holst. Met ruim 70 schilderijen, aquarellen en tekeningen biedt deze expositie een andere kijk op de Nederlandse kunst rond 1900.

Hieronder een piepkleine selectie…

Eén deur verder liepen we de tweede tentoonstelling binnen: Van Barbizon tot Bergen, met werk van onder andere Charles Daubigny, Claude Monet, Anton Mauve, George Hendrik Breitner, Kees Maks, Co Breman, Henri Le Sindaner, Leo Gestel, Henri Le Fauconnier, Piet van Wijngaerdt en Elsa Berg. En weer volgt hieronder een kleine greep uit het tentoongestelde werk.

Na al dat fraais lonkte de buitenlucht, en met name de schitterende tuin van het museum waar tijdelijk werk wordt geëxposeerd van de Larense beeldhouwer Pépé Grégoire. We kuierden een tijdje rond temidden van al het prachtige kleurengeweld van de tuin, ontworpen door Piet Oudolf, en eindigden aan een tafeltje om al dat moois te laten bezinken onder het genot van een kopje koffie en een prima gevulde koek…

Tot zover de zaterdag. Zondag heb ik wat kozijnen geschuurd en geverfd, zeer tegen mijn zin maar blij dat het gedaan is… Maandag tot en met vrijdag heb ik elke ochtend doorgebracht op school, in alle rust werkend aan schoolgids en schoolplan. Zegt buitenstaanders waarschijnlijk weinig – houden zo! Maar… ik heb lekker gewerkt, prima gevoel. En daarnaast heb ik elke avond een rondje gelopen, heb ik genoten van het wisselvallige weer en heb ik wat rondgestruind in diverse boeken die ik van de bibliotheek heb geleend. Kortom, ik kijk met een goed gevoel terug op deze tweede vakantieweek.

En natuurlijk vergat ik niet te genieten van een lekker biertje… Deze week ontdekte ik bij de Odin en het werd meteen in mijn persoonlijke top 10 opgenomen: Tripel Plukker van brouwerij Pilgrim uit Poperinge, West-Vlaanderen.

Tot zover. De komende drie weken hoort u niets van mij. Beloofd.

Dit bericht werd geplaatst in Dagboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vakantieweek 2

  1. Pingback: Vakantieweek 2 — tsjiess | Mon site officiel / My official website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s