De minister-president heeft gesproken…

… of sprak het volk?

2020-05-06 01 Corona

Zoals vele Nederlanders (en Nederlandgenoten als ik) zat ook deze jongen vanavond om 19 uur stipt voor de buis. Veel nieuws had premier Rutte niet te melden want de meeste plannen waren al uitgelekt. Typisch en verwerpelijk, vind ik. Maar ach, dat soort zaken liggen niet in mijn cirkel van invloed en dus moet ik mij daar niet over opwinden.

Na de woorden van de minister-president werden er nog enkele domme vragen gesteld door journalisten die nou eenmaal aanwezig zijn bij een dergelijke persconferentie om domme vragen te stellen. Ook dat gaat zoals het gaat… Vervolgens vielen we in M en ook daar viel geen waardevolle toevoeging of analyse te bespeuren.

Ik was van tevoren naar twee items oprecht benieuwd. 1. Hoe gaat het nou verder met de basisscholen? en 2. Kunnen we in de zomer alweer de grens over?

Om met dat laatste te beginnen: ik koester nog steeds hoop. Half mei (de 13de heb ik ergens gelezen, maar ik kan mij vergissen) komt de Europese Unie met een soort plan of aanbeveling m.b.t. de Europese binnengrenzen en hoe daar mee om te gaan gedurende de zomermaanden. Daar is het nu wachten op. Als ik hoor wat er de komende weken allemaal weer mogelijk is – onder druk van de publieke opinie – dan kan ik mij eigenlijk niet voorstellen dat wij niet op vrijdag 3 juli aan boord gaan van de Stena Britannica. Vol verwachting klopt mijn hart.

Wat de basisscholen betreft: a.s. maandag gaan wij op halve kracht open. In de hele toespraak van de premier werd er met geen woord gerept over hoe lang we met halve klassen gaan draaien… Gaan we dan op 1 juni (en omdat het die dag Tweede Pinksterdag is moet ik eigenlijk 2 juni zeggen) helemaal open? Ook over de vermeende niet-besmettelijkheid van kinderen werd er niets medegedeeld; blijkbaar is dat niet meer zo relevant. Dat we vanaf maandag weer ons kapsel kunnen laten fatsoeneren, is van groter belang… Kortom: het is dus een beetje gissen wat er over enkele weken op school gaat gebeuren.

Blij ben ik met de wetenschap dat Nederland vasthoudt aan het twijfelachtige nut van de mondkapjes. Je moet er toch niet aan denken dat we de straat op zouden moeten gaan verkleed als een soort halfslachtige Daltons op weg naar een bankoverval!? Fijn is het ook dat we officieel wat meer bewegingsvrijheid krijgen, met daarbij de opmerking dat we drukke plekken moeten vermijden. Ik zou zeggen: logisch toch!?

Alleen… daar ligt wel mijn grote zorg: veel mensen gaan pas hun gedrag echt aanpassen als ze aan den lijve geconfronteerd worden met nare dingen (niets menselijks is ook mij vreemd). In een oorlog zijn dat de bommen die uit de lucht vallen. In de coronacrisis is de vijand echter onzichtbaar. Alles zal al gauw weer normaal lijken… En daar schuilt m.i. een groot gevaar. Ik neem het risico voor lief dat men mij een pessimist noemt (wat ik in wezen niet ben), maar ik houd mijn hart vast voor wat er de komende weken gaat gebeuren. Mijn oproep is dan ook – en ik grijp hiermee terug naar het Staatsblad van het koninkrijk der Nederlanden nr. 460 Besluit van 26 juli 1990, houdende vaststelling van het Besluit administrative bepalingen inzake het wegverkeer (BABW). – Staatsblad 459 : Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) teksteditie. – De folder : De weggebruiker en het nieuwe Reglement verkeersregels en verkeerstekens. GEEF JE VERSTAND EENS VOORRANG!

2020-05-06 02 Corona

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De minister-president heeft gesproken…

  1. Heb vertrouwen. De meeste mensen willen wel en misschien moeten we elkaar soms even helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s