Luchtje scheppen

Vrijdag 20 maart 2020

Terwijl de landen in Europa een voor een in lockdown gaan – als wapen in de strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus COVID-19 – is het in Nederland (nog) niet zo ver en maken wij van de gelegenheid gebruik om, aan het eind van de middag na een saaie en kille grijze dag, een stukje te lopen bij de Kleimeer en alzo het enige halfuurtje zon van deze dag mee te pikken…

Over kil gesproken: er waait een ijzig windje en als we uit de auto stappen, gaan de ritsen dicht en de capuchon op! Terwijl we hier naartoe reden, scheurde het wolkendek open en verscheen er een flinke spie blauwe lucht. In het noordwesten echter doemen alweer nieuwe wolken op. Toch krijgen we een paar mooie scheuten zonlicht en zoals je op de foto’s ziet, gaat de Kleimeer dan goud glanzen…

Gisteren wandelde ik met een collega om de Zuiderdel heen – het was er een drukte van jewelste, eerlijk gezegd heb ik het er zelden zó druk gezien… Maar zo aan het eind van de middag én aan de kant van de Kleimeer, is het gelukkig heerlijk rustig in het Geestmerambacht: we zien niemand anders! Stil is het er niet, de lente hangt in de lucht en de vogels roeren zich luidkeels in het riet. We zien vele eenden en ganzen, meeuwen, een bruine kiekendief, een valkje, reigers, meerkoetjes. En een haas. Grote delen van het riet zijn gemaaid, de opslag van de rietdekker is weer gevuld.

2020-03-20 01 Kleimeer

Vanaf de parkeerplaats (Vlasgat) wandelen we langs de noordkant van de Kleimeer. Het pad, dat de afgelopen winter geregeld onbegaanbaar was (een slijkbaan!) ligt er vandaag prachtig bij. Heerlijk lopen dus…

2020-03-20 02 Kleimeer

De zon verdwijnt achter de aandrijvende wolken… maar even later komt ze toch weer tevoorschijn. Het licht speelt in de rietpluimen en er hangt een goudkleurige schijn in het riet…

2020-03-20 03 Kleimeer

Ik zoom in. De contouren van de stolpboerderijen aan het Noordhollandsch Kanaal steken donker af tegen de duinen!

2020-03-20 04 Kleimeer

Het water staat hoog in de Kleimeer. Dat hoort zo in het voorjaar omdat het riet dan moet groeien. Een reiger hoopt een lekkere kikker te verschalken…

2020-03-20 05 Kleimeer

2020-03-20 06 Kleimeer

Als we, langs hetzelfde pad, weer teruglopen naar de auto, komt de zon er nog eenmaal helemaal door en ligt de Kleimeer er in al zijn lentepracht bij… Ik neem me voor om de komende weken geregeld dit wandelingetje te maken en de ontwikkelingen in de natuur te volgen. Als Nederland niet in een strenge lockdown gaat, natuurlijk…

2020-03-20 07 Kleimeer

Dit bericht werd geplaatst in Kleimeer, Wandelen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Luchtje scheppen

  1. Mooi, wat een beetje zon toch doet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s