Nevel in Tanger

In de aanloop naar onze reis naar Marokko, in de krokusvakantie, las ik een prachtig boek: Nevel in Tanger, geschreven door Cristina López Barrio. Sfeervol en vol onverwachte verhaalwendingen, leest het bijna als een thriller… Het boek speelt zich af in het ‘nu’ (2015) maar de hoofdstukken worden afgewisseld met een roman in een roman met de titel… Nevel in Tanger… waarvan het verhaal zich afspeelt in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Beide verhalen worden als het ware verstrengeld… Je krijgt – voor zover ik dat kan beoordelen – interessante beelden van de stad Tanger, gelegen aan de Straat van Gibraltar, die lange tijd een soort van vrijhaven is geweest.

Tanger

In het begin van de 20ste eeuw had de stad zo’n 40.000 inwoners, waarvan 20.000 moslims, 10.000 joden en 9.000 Europeanen (waarvan 7.500 Spanjaarden): een smeltkroes van culturen dus. In 1923, toen Marokko officieel opgedeeld werd in een Frans en een Spaans protectoraat, kreeg Tanger een internationaal statuut en werd de stad de zgn. Internationale Zone van Tanger: een autonoom, neutraal en gedemilitariseerd gebied bestuurd door een internationale raad, gedomineerd door Fransen, Spanjaarden, Britten en vanaf 1928 ook Italianen. Door dit bijzonder statuut oefende Tanger een grote aantrekkingskracht uit op avonturiers en louche zakenlieden uit alle windstreken. Vanaf de jaren ’40 tot in 1956, toen Marokko onafhankelijk werd, diende de stad als decor voor excentrieke miljonairs, geheime agenten en diverse soorten boeven, en was het een mekka voor speculanten en gokkers, een eldorado voor fun-najagende vamps. Met de onafhankelijk van Marokko verloor Tanger haar bijzondere status en daarmee ook haar twijfelachtige reputatie… In het boek zijn de tijdsbeelden herkenbaar.

Op de achterflap…

Na een gepassioneerde nacht met een onbekende man keert Flora Gascon terug naar haar kleurloze dagelijkse leven. Al weet ze eigenlijk nauwelijks iets van haar minnaar-voor-één-nacht, toch blijft ze over hem mijmeren. Wie was hij? Waar kwam hij vandaan? Ze heeft niet meer aanwijzingen dan een roman die zich afspeelt in Marokko. De hoofdpersoon van die roman heet Paul – net als haar verdwenen minnaar. In een impuls koopt ze een vliegticket naar Marokko, waar ze naar hem op zoek gaat. In Tanger ontmoet ze de schrijfster van het boek en vraagt haar om hulp. Dan wordt Flora geleidelijk ondergedompeld in de magische stad en in het mysterie rond Paul.

Cristina López Barrio - Nevel in Tanger

Dit bericht werd geplaatst in Lezen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nevel in Tanger

  1. Zo kwam je wel in de goede stemming!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s