Oudorperhout

Oudorp lag vroeger buiten Alkmaar, het was een dorpje… Nu is het vastgebouwd aan de stad maar het heeft op sommige plekken nog wel een wat dorps karakter. Tussen Oudorp en de Hoornse Vaart ligt de Oudorperhout. Een oase van groen, water, rust en ruimte. Op weg naar mijn andere school fiets ik er graag doorheen – en elke keer denk ik: “Ik wil hier wel eens een rondje lopen…”

Vandaag heb ik een tussenuur en ik voeg eindelijk de daad bij de gedachte! Vanaf station Noord loop ik naar de Hoornse Vaart die ik via de fietsbrug oversteek. Aan de overkant staat een rijtje molens. Het is wat nevelig en er hangt een gouden licht boven de polder. Een van de molens en zijn molenschuur steken scherp af tegen de lucht en spiegelen mooi in het water; aan de einder priemt, pal naast de molen, het silhouet van de Oudorper kerktoren omhoog.

Ik heb een uur de tijd en dat blijkt ruim voldoende! Af en toe kom ik andere mensen tegen, meest dames-met-hond, maar ook iemand die net als ik een wandeling lijkt te maken, twee oudere dames met stapschoenen aan, een hardloper. Bovenal ervaar ik de rust en de ruimte om me heen, en die scheppen op hun beurt weer rust en ruimte in mijn hoofd…

Ik kom langs de fundamenten van de Nieuwburg, een van de twee dwangburchten die Floris V liet bouwen aan het einde van de 13de eeuw, ter verdediging van de Munnikenweg, die Alkmaar met West-Friesland verbond. De Munnikenweg ligt er nog steeds en is een gekasseide straatweg waarover het niet fijn fietsen is!

Ik ben nu op het verste punt van mijn wandeling aanbeland. Tijd om via andere paadjes terug te lopen.

Dit bericht werd geplaatst in Wandelen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Oudorperhout

 1. Ximaar zegt:

  Wat je beschrijft is de Oudorper Hout. Dat ligt tussen de woonwijk Oudorperpolder en de Hoornse vaart. Idd een mooi gebied. Vroeger fietste ik langs de molens naar School, leuk maar het harde tegenwind minder leuk. 😉

 2. Ximaar zegt:

  Zelf vind ik het wel een rare naam aangezien ik ‘Hout’ koppel aan bomen, zoals in de Almaarder Hout, Westerhout, Oosterhout, Rekerhout en Egmonderhout. Aanvankelijk heette het geheel de Oudorperpolder, maar nadat de woonwijk die naam kreeg is het rond 1990 de Oudorperhout geworden en is het deels ontpolderd.

  • tsjiess zegt:

   Ik vind het net als jou een vreemde naam, ik heb precies dezelfde gedachtegang! Dus het klopt dat het een vrij recente benaming is! Nogmaals dank voor je reactie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s