eFTeR

Alleen die titel al, Efter. Intrigerend! Ik kon de gedachte niet uit mijn hoofd zetten dat het woord ‘efter’ voortkomt uit een afkorting: FTR dus. Ik dacht: laat ik daar eens mee beginnen.

Efter. Ef Te Er. FTR. Fenylethylamine Therapeutic Remedy,  Fenylethylamine Therapeutische Remedie. Wikipedia: “Fenylethylamine is een organische verbinding en een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als mensen verliefd zijn.

Efter is ook een Zweeds woord en betekent achter, of na. De verwantschap met het Engelse after moge duidelijk zijn maar is wellicht niet ter zake als het gaat om het boek Efter van Hanna Bervoets.

Hanna Bervoets - Efter

Ik heb Efter gelezen als een spannend boek. En dat is het zeker. De toon wordt al gezet in het eerste hoofdstukje waarin een bizarre moord wordt gepleegd. Slachtoffer #103. En dat is de teller voor de dodelijke slachtoffers. “Honderden, duizenden geweldsdelicten worden op dit moment met Efter in verband gebracht.”

Efter is een medicijn waarmee de farmaceutische industrie in een niet zo verre toekomst goed geld hoopt te verdienen om mensen te genezen wiens hersenen een overdosis fenylethylamine produceren. Mensen dus die verliefd zijn, geobsedeerd door hun verliefdheid.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in de Jagthof, een oud kasteel dat is verbouwd tot een afkickkliniek. Het wordt verteld in een aantal delen: de inleiding, Mei, Juni, Juli, Augustus, December. Elk deel bestaat uit een aantal hoofdstukken (het een al wat langer dan het ander) waarvan de meeste realms worden genoemd. Aan het eind van elke realm staat een rijtje gegevens:
realm: (bijvoorbeeld:) tsjiess (ik zie het als een domein op een social media platform)
peasants: 9.560 of (ik denk het aantal volgers)
buys: 39.172 (volgens mij is dat zoiets als het aantal likes)
price: 2,00 (de waardering, vermoed ik)

Het boek wordt in de pers wel maatschappijkritisch genoemd (en dat is het m.i. zeker), maar de schrijfster verwijst in interviews ook naar een uitspraak (voorin het boek) van Vikram Chandra, een Indisch-Amerikaanse schrijver: “The world is a story we tell ourselves about the world.” En zó kun je Efter óók lezen.

Ter illustratie (blz, 288-289).
   Zonder dat artikel waren de dingen heel anders gelopen. Dan was … er misschien nog geweest. En had zijn leven er heel anders uitgezien.
Zij het niet per se beter.
Dat is het verraderlijke aan kantelmomenten, bedacht hij de afgelopen dagen. We herkennen ze niet wanneer ze zich voordoen. Bruiloften, geboortes, begrafenissen; het mogen dan misschien de piketpaaltjes van ons bestaan zijn, de waarde die we deze gebeurtenissen toedichten is vele malen groter dan de invloed die ze daadwerkelijk hebben. Het zijn geen kantelpunten, het zijn slechts rituelen die moeten maskeren dat we de echt cruciale momenten achteloos aan ons voorbij hebben laten trekken.

Een heerlijk boek!

Dit bericht werd geplaatst in Lezen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s