Het laatste daglicht

Ik heb vandaag zitten en lopen (en oefeningetjes doen) goed afgewisseld en wil als kers op de taart ook nog een rondje lopen in de natuur. Het is al bijna vier uur dus deze winterdag loopt naar zijn einde. Ik heb al meermaals vanuit het raam genoten van het mooie spel van zonlicht en wolken en hoop op een kleine toegift.

Ik rijd langs het Noord-Hollands Kanaal, sla af bij het laatste huis (of is het het eerste?) van Koedijk en parkeer aan het einde van het Vlasgat. De zon speelt verstoppertje achter de wolken en het ziet er niet echt meer naar uit dat ze zich laat vangen. Niet getreurd, de Kleimeer is áltijd mooi…

Als je vanaf de parkeerplaats aan het Vlasgat het paadje oploopt langs de Kleimeer, loop je meteen langs een prachtige knoepert van een wilg… Zó karakteristiek! Dat hij nog vele stormen mag trotseren en heel oud mag worden!

2020-01-10 01 Kleimeer

Het pad is bepaald glibberig, op sommige stukken moet ik vol aandacht het voetenwerk verrichten… Als ik stilsta en omkijk, zie ik toch weer het schitterende samenspel van wolken en zon… Meermaals. Een camera met een flinke telelens helpt dan wel om er mooie plaatjes van te schieten!

2020-01-10 02 Kleimeer

2020-01-10 03 Kleimeer

2020-01-10 04 Kleimeer

2020-01-10 04 Kleimeer

2020-01-10 05 Kleimeer

Mensen, elke keer als ik daar wandel, bedenkt ik hoe geweldig het is om zo’n mooi stukje natuur vlakbij huis te hebben. Oók is het een voorrecht om niet ver van de kust te wonen waar het spel van licht en wolken vaker voorkomt en met een intensiteit soms die tot tranen roert. Dat is ook wat ons naar de Schotse westkust en de Western Isles trekt. Zoonlief is daar nu met zijn lief en hij appte al zulke mooie plaatjes!

De zon is ondergegaan als ik weer in de auto stap en naar huis rijd. Ik volg het kanaal zuidwaarts en sla bij de nieuwe vlotbrug linksaf, de Landman op. Dikke wolkenpakketten glijden over en langs elkaar heen. Opeens scheurt het wolkendek en een grote, felle volle maan tovert een magische sfeer boven het land. Ik had meteen moeten stoppen en foto’s moeten maken…

Bij thuiskomst hoor ik dat het inderdaad volle maan is en ook nog een bijzondere, namelijk wolfmaan. Het is de eerste volle maan van het jaar. Die volle maan van januari wordt zo genoemd, omdat deze maan de tijd markeert waarin wolven op z’n actiefst zijn. Voor hen is het de tijd van jagen. En er is deze keer ook nog een maaneclips op komst. Als je de Margrieten en Happinez’en mag geloven, gaan we de effecten van deze ‘wolfmaan’ allemaal voelen!

“De volle maan bevindt zich vandaag in het sterrenbeeld Kreeft. Dit waterteken staat bekend als emotioneel, gevoelig, intuïtief en beschermend. Tijdens de volle maan zal het lastig zijn om je gevoelens op een rijtje te krijgen. Je emoties zijn verwarrend en veranderlijk en dat kan vermoeiend zijn. Toch gaat ieder sterrenbeeld hier op zijn eigen manier mee om.” Aldus de Margriet. We zijn gewaarschuwd.

Ik maak gewoon een foto van de wolfmaan. Hij staat er mooi bij, als altijd.

2020-01-10 06 Wolf moon

Dit bericht werd geplaatst in Kleimeer, Natuur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s