Ali en Nino

Het boek stond al tijden (meer dan een jaar?) op een plank in de boekenkast, geleend van iemand. En eindelijk, nu ik door omstandigheden wat meer tijd heb, kwam het ervan het te lezen: Ali en Nino, van de toch wel enigszins mysterieuze schrijver Kurban Said. “De herontdekking van een literaire sensatie,” schrijft de uitgever op het kaft.

2020-01-07 Kurban Said - Ali en Nino

Het boek gaat over de liefdesgeschiedenis tussen Ali, een jonge adellijke moslim, en Nino Kipiani, een christelijke Georgische prinses, en speelt in Azerbeidzjan ten tijde van de Russische Revolutie en de Eerste Wereldoorlog.

Over de schrijver van het boek is niet veel bekend! Wikipedia besteed maar drie regels aan hem, meer over hem vind je bijv. op de site van de uitgever: “Kurbain Said was de schuilnaam van de geheimzinnige Turks-Arabische avonturier Essad Bey, een literaire Rudolf Valentino die leefde in Wenen en Berlijn in het interbellum. Hij gaf zich uit voor een Kaukasisch krijgsheer, maar een aantal jaar geleden werd bekend dat achter het masker van Essad Bey zich in werkelijkheid de joodse schrijver Lev Nussimbaum schuilhield. Waarschijnlijk is hij in 1905 geboren als zoon van Duits-joods ouders. Hij had een passie voor de Oriënt en bekeerde zich in zijn jeugd tot de islam. Hij was een flamboyant figuur in het Berlijnse literaire milieu van 1920 en vluchtte uit Nazi- Duitsland naar Oostenrijk en vervolgens naar Italië, waar hij in 1942 in Positano overleed.” Ook interessant om te lezen is een artikel in De Volkskrant van 30 maart 2001.

Ik vond het een mooi verhaal, te mooi om goed af te lopen… Wil je weten of ik gelijk heb, moet je het boek natuurlijk zelf lezen ;-). Wat vind ik dan zo mooi aan dat boek? Wel… het verhaal zelf… de taal die wordt gebezigd… En het meest betoverend vind ik de wereld die er in het boek wordt geschetst, hoe de mensen in landen op de grens tussen het Westen en het Midden-Oosten leefden, wat ze dachten, hoe ze handel dreven, hun manier van naar de wereld kijken, de manier van politiek bedrijven, de invloed van de godsdienst maar ook die van eeuwenoude culturen! Je ziet hoe de moderne verhoudingen in de geopolitiek van nu zich beginnen af te tekenen. Je krijgt een beeld van de impact van de Eerste Wereldoorlog in landen waarover wij niet leren in onze aardrijkskunde- en geschiedenisboeken. Ik sta ervan versteld hoe de wereld in minder dan 100 jaar zó enorm is veranderd. En toch ook weer niet.

Een literaire sensatie is dit boek zeker, wereldliteratuur van een hoog niveau die heerlijk wegleest. Het boek is nog steeds te koop… Een aanrader!

Dit bericht werd geplaatst in Lezen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s