Mijn Alkmaar

Van een vriendin kreeg ik een kaartje waarmee ik x aantal weken (ik geloof twee) gratis Het Parool zou ontvangen. Toen ik de aanvraag deed, bleek ik ook te kunnen kiezen voor x aantal weken (ik geloof zes) alleen de zaterdagkrant krijgen. Ik koos voor het laatste en vandaag vond ik Het Parool voor de eerste keer op de mat.

Uiteraard staan er lezenswaardige artikelen in een krant, en zeker in Het Parool dat ik reken tot de betere kranten van Nederland. Tussen haakjes: waarom ik Het Parool tot de betere kranten reken, weet ik trouwens niet – marketingsucces!?

Bij een weekendkrant zit tegenwoordig een soort magazine, bij Het Parool heet dat PS van de week, kortweg PS. Okay. Ik word niet gegrepen door deze naam, maar ik blader het blad natuurlijk wel door. Ook hier een enkel interessant artikel en toch ook vooral veel blablabla en blabladvulling. Neem nou de rubriek Mijn Amsterdam.

Hieronder Mijn Alkmaar. U bent gewaarschuwd: volstrekt oninteressant!

Mijn Alkmaar

Restaurant

Ik heb een collega die één à twee keer per jaar een mail rondstuurt en vraagt wie er mee uit eten gaat. En zo kwam ik een keer terecht in bistro De 13 Balcken waar ik voortreffelijk heb gegeten. Ik herinner me zeker ook de wijn: een primitivo. Het toeval wilde dat ik enkele weken daarvoor in Doesburg had kennisgemaakt met deze Italiaanse wijn, en dat was een plezierige kennismaking geweest. Deze tweede ontmoeting was evenzeer plezierig.

dav

Café

Geen twijfel mogelijk. Sinds De Boom in handen is van de Alkmaarse grote-jongens-horeca, is het enige fatsoenlijke café waar ze fantastisch bier schenken… proeflokaal De Kleine Deugniet (Gedempte Nieuwesloot 117). Eén puntje van kritiek: ze hebben er alleen hoge tafels en dito krukken. De keuze aan Belgische en binnenlandse bieren is er echter uitmuntend.

mde

Wil niet dood gevonden worden

Er zijn in Alkmaar best wel wat plekjes waar ik niet dood gevonden wil worden… Winkelcentrum (WC) De Mare is er zo eentje. Maar ik denk toch dat de ergste plek het nieuwe Ringers Winkelcentrum is. Al is de geur er verbeterd sinds er geen viswinkel meer in het complex zit. Maar toch… nee, bah!

Theater

Er zullen in Alkmaar vast wat kleinere podia zijn, al was het maar in de buurthuizen, er is echter slechts één theater – en dat is De Vest. Jammer dat de ambitieuze verbouwingen destijds niet doorgingen omdat bepaalde populistische partijen daar een stokje voorstaken, maar zelfs in de huidige vorm is De Vest een prima theater. Ze zouden alleen wat meer wereldmuziek moeten programmeren.

Beste plek om te relaxen

Onze tuin, zonder meer. Maar in de publieke ruimte ga ik voor een bankje in de Rekerhout, een mooi & gevarieerd stadspark en alzo een oase van groen in de stenen puist die Alkmaar Noord heet. Hoewel het terras van De Boom óók wat heeft…

Mooiste herinnering

Ik kan niet kiezen… Ik heb zó veel mooie herinneringen! De dag dat ik mijn huidige eega ontmoette in de heuvels van Wales, de geboorte van mijn kinderen, … Prachtige vakanties… Enzovoort.

Buurt

Alkmaar telt een aantal leuke buurten en een heleboel vreselijke buurten. Dat heb je als een oud stadje uit zijn voegen groeit omdat er zo nodig voor Amsterdam(mers) moet gebouwd worden. Ik woon in een buurtje dat bestaat uit houten huizen, in de jaren ’80 van de vorige eeuw uit Zweden geïmporteerd. Het is een rustig buurtje en er wonen echt een heleboel aardige mensen. Ik woon hier met veel plezier.

dav

Concertzaal

Zonder meer is onze Grote Kerk dé concertzaal van de stad! Bachs Mattheus Passion klinkt er geweldig, de stemmen van het Ierse koor Anúna zweven er hemels door de ruimte maar de kerk leent zich zeker ook voor andere (zij het niet alle) muziek… Podium Victorie, de Alkmaarse poptempel, verdient ook een vernoeming, al was het maar vanwege hun mooie programmering.

mde

Mijn kapper

Het wordt steeds interessanter! Mijn kapper!? Ik kies voor het gemak: dichtbij en betaalbaar. Dus ik ga in de buurt waar ik woon naar een kapster, ergens op een zolderkamer. Zij houdt mijn haardos fatsoenlijk. En daarmee is alles gezegd. Ik ben mijn hele leven al op zoek naar een kapper aan wie ik me zou willen binden, maar dat is nog niet gelukt.

Dit kan beter

Er kan echt héél wat beter in Alkmaar, maar wat momenteel in het oog springt is toch de trieste soap rond de verbouwing van ‘ons’ ziekenhuis, dat een regionale functie heeft maar aan de rand van de regio, midden in de stad staat, dus op een onhandige plek. Voor de verbouwing wordt ook nog een stukje van de Alkmaarderhout opgeofferd, Nederlands oudste stadsbos. De long van onze stad en ook nog eens van belang voor natuur en vanuit cultuur-historisch perspectief. Dat onze stadsregering, mét een wethouder van GroenLinks aan het roer nota bene, de aantasting van dit parkbos toestaat, is zó schrijnend dat ik bijna geneigd ben om te verhuizen, wég uit dit dorp met zijn kortzichtige politici. Maar ja, elders is het niet beter, dus ik blijf maar….

Rijp voor de sloop

Dit is een zeer rijk onderwerp, er mag van mij in Alkmaar heel wat gesloopt worden… Neem bijvoorbeeld de parkeergarages Karperton en Kanaalschiereiland: ronduit ontsierend! In de diverse industrieterreinen staat ook heel wat dat mag gesloopt worden. Maar bovenaan mijn lijst prijken toch bioscoopcomplex VUE (op 2) en het Stadskantoor (op 1).

Favoriet vervoermiddel

Ik verkondig al ruim een half jaar dat het de beste aankoop is die ik in jaren heb gedaan: mijn fiets met elektrische ondersteuning. Dus ja, meer moet ik niet zeggen, hoewel ook de trein een grote plek in mijn hart heeft!

Beste lunchplek

Ik heb weinig ervaring met lunchplekken. Vroeger was er geen twijfel mogelijk: Tata Rada aan de Kanaalkade, maar dat is vernietigd door Selexyz. Ook lunchten we wel eens bij La Place, in de oude V&D. Maar ja, V&D bestaat niet meer en La Place is niet meer wat het is geweest. Ik houd het dus maar op Bagels & Beans. Prima tentje.

Een avond stappen met

Ik heb een aantal vrienden, kennissen en oud-collega’s met wie ik regelmatig een avondje het leven bespreek in De Kleine Deugniet. En die avonden zijn goud waard… Maar als ik toch zou kunnen kiezen, dan wil ik wel eens een avondje de hort op met Gert Biesta.

Beste plek om te sporten

Ik ben op een bepaalde manier tegen sporten. Maar ik vind fietsen en wandelen erg fijn, dus de duinen benoem ik hierbij tot beste plek om te … recreëren – sporten doe je maar ergens anders!

Coffeeshop

Daar kan ik kort over zijn: coffeeshops zijn niet aan mij besteed.

Hé ben je toch hier aanbeland!? Ik had je nog zo gewaarschuwd: volstrekt oninteressant! Ga gauw wat anders doen!

dav

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Mijn Alkmaar

  1. Ximaar zegt:

    Zelf vind ik Zomer op het plein een de optredens in De Hout leuk. Ik woon ook aan de gunstige kant tussen het ziekenhuis en de binnenstad. De Kennemerstraatweg/Kennemersingel is vrij hopeloos, maar de rest is prima om er bijvoorbeeld te wandelen. Loop ook zonder een verkeerslicht naar het centrum van Heiloo.

    De grootste fout is hier de media. Er is hier helaas niet iets als Het Parool. Je ben overgeleverd aan het NHD, Alkmaar Centraal, Rodi en RTV-NH. Stuk voor stuk geen hoogvliegers. Vaak zijn hun stukken onjuist. Niet vanwege een politieke kleur, maar gewoon omdat er geen geld is om iets goed uit te zoeken. Gevolg van gemankeerde berichtgeving is dat mensen dan ook een gemankeerd beeld krijgen van de stad en bijvoorbeeld de politici.

    Aan deandere kant is het hier knullig klein en dat zorgt voor gemoedelijkheid en toegankelijkheid. In Alkmaar-Noord kom ik wel, maar het is me net te ver lopen. Afgelopen september heb ik een fietstochtje uitgezet door Alkmaar-Noord. Mensen van buiten Alkmaar keken hun ogen uit hoe groen het daar was. Mensen die in Alkmaar-Noord woonden zagen dingen waar ze geen weet van hadden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s