De Alkmaarder Hout

Op de website van de gemeente Alkmaar kun je het volgende lezen.

De Alkmaarderhout is het oudste stadspark van Nederland. De eerste aanplant, ter aanleg van een “wandelgebied langs beboomde wegen” dateert uit 1607. De huidige opbouw met slingerpaden, beken en lanen voert terug op een plan in Engelse Landschapsstijl van L.A. Springer.

De Hout is door de afwisseling van oude boompartijen, grasvelden en de stadsboerderij zeer aantrekkelijk. Alle bomen in het park zijn aangeplant en wat boomsoorten betreft zijn er veel essen en iepen maar ook beuken te vinden. De onderbeplanting in het park is wel bijzonder te noemen. De zogeheten ‘stinzenplanten’, typische bosplanten, zijn hier in vele soorten en aantallen te vinden zoals daslook, vingerhelmbloem en nog 50 andere soorten.

Naast de vele stinzenplanten zijn er ook heel veel paddenstoelen in het park te vinden. Vooral in de Wilhelminalaan en de parallel lopende Hardraverslaan zijn het er heel veel, tot nu toe 158 soorten. Wat fauna betreft zijn er verschillende diersoorten te vinden in de Hout. Vogels zijn goed vertegenwoordigd in het stadspark zoals de Nachtegaal, de boomklever, de groene specht, de grote bonte specht en de appelvink.

Ik vind het dan ook verbazingwekkend dat de gemeente toestemming heeft gegeven om een deel van dit prachtige, oude stadsbos te kappen ten behoeve van de de nieuwbouw van het ziekenhuis. Nieuwbouw op een plek nota bene midden in de stad, en in feite ook nog eens aan de rand van het HAL-gebied…

Vanmorgen had ik al vroeg een afspraak bij de tandarts. Zij zou mij voor de zoveelste maal bekronen… Na de behandeling wilde ik nog een paar boodschappen doen en omdat de meeste winkels in de stad pas om half tien of tien uur open gaan, had ik een half uurtje over. Ik zette mijn fiets vast aan een houten hekje en maakte een koninklijk rondje door onze Hout. Het stemde me droevig te weten dat er straks verminkingen worden aangebracht aan dit fraaie stukje natuur-en-cultuur!

De Stichting Red de Hout voert actie om het stadsbos te behoeden voor de verminking. Momenteel loopt er een nieuwe petitie… Misschien wil je ‘m ook tekenen?

dav

dav

dav

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

3 reacties op De Alkmaarder Hout

 1. Ximaar zegt:

  Ik loop dagelijks door De Hout en zit er niet zo mee. Van de 32 voetbalvelden gaat er 0,6 voetbalveld om en later wordt dat teruggeplaatst. Op dat stukje is geen wandelpad en er staat 1 oude boom van 84 jaar. De rest is veel jonger en zijn struiken. Ik vind het erger dat de gemeente niet beter onderhandeld heeft met het ziekenhuis. Verdeel dat ding over meer plaatsen, zodat je niet een 1 plek een verkeers en parkeerprobleem hebt. De ambulance-ingang aan de achterkant is ook erg dom. Zelf woon ik aan de kant waar nu de ambulance lossen, dat gaat prima. Beter is het om die plek nog meer richting Kennemerstraatweg te verplaatsen. Dat spaart levens. Ern van die Red de Hout figuren zie ik er nooit een door de Hout lopen.

  • tsjiess zegt:

   Beste Ximaar, Inderdaad, de hele onderhandeling had anders moeten zijn, dan had er wellicht ook niet aan de Hout geraakt moeten worden. Ik begrijp echt niet waarom men het nieuwe ziekenhuis niet op de locatie in HHW gaat bouwen, midden in het gebied waar de mensen wonen die gebruik maken van dit ziekenhuis. Vanaf Limmen en Castricum is alles al op Beverwijk gericht. Wat die ‘Red-de-Hout-figuren’ betreft, die lopen wel degelijk geregeld in De Hout!

   • Ximaar zegt:

    Met Red de Hout figuren bedoel ik de mensen die ik een paar keer in de raadzaal trof. Allemaal mensen die ik nog niet eerder had gezien en ik loop dagelijks op diverse tijden door de Hout en doe dat inmiddels 2 jaar na m’n bestraling. De locatie in HHW was ook verre van handig. HHW wilde daar geen station. Het verkeer loopt er nu al elke middag vast. Boven het station van Alkmaar Noord was een goede optie geweest. Vanaf dat punt rijden ook de ambulances uit. Maar nog steeds is alles op 1 plek vragen om moeilijkheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s