Gouda

Laten we zeggen dat ik door omstandigheden mezelf op deze buiige maandagochtend enkele uren zoet moet houden in Gouda. Voorwaar geen straf…

De aanlooproute naar het centrum leg ik van portaal (even schuilen) naar portaal (weer even schuilen) af, eenmaal in de stad word ik nog maar eenmaal gedwongen een overkapping op te zoeken…

Ik begin natuurlijk op de Grote Markt waar het schitterende stadhuis staat te pronken en waar het Waaggebouw staat.

De uren daarna zwerf ik door de stad, mijn neus achterna, want ik ben mijn fantastische boekje Wandelen in de Randstad thuis vergeten. Er is veel te zien, maar musea e.d. zijn helaas op maandag gesloten. Alleen de Sint Janskerk is open, en daar kan ik zowaar een gidsje met een stadswandeling kopen!

Gelukkig is deze mooie tabakszaak ook gesloten, anders had ik me misschien wel laten verleiden tot de aankoop van een pijp en geurige pijptabak!

Windmolen ’t Slot staat aan de Hollandse IJssel. Die ligt er mooi bij. Een moderne fabriek spiegelt in het water. Dit is de locatie van de oude fabriek waar de beroemde Goudse kaarsen werden gemaakt! Tegenwoordig is de productie van Goudse kaarsen niet meer in Gouda, lees ik later in mijn net aangeschafte boekje.

Ik loop terug naar het centrum en passeer diverse mooie plekjes, o.a. ook een hofje. Dit is het Willem Vroesenhuis, oorspronkelijk een oudemannenhuis en tot 1977 aldus in gebruik gebleven. Nu is het verbouwd tot een appartementencomplex.

De voorgevel van het Willem Vroesenhuis staat aan de Molenwerf (als ik het goed begrijp stond hier tot 1577 het indrukwekkende kasteel van Gouda), tegenover de Sint Janskerk.

Ik kuier om de kerk heen, breng haar tevens een bezoek en daarna loop ik naar de visbanken (1686). De ene kant van de visbanken was bestemd voor de vissers van Gouda, de andere voor vissers van buiten!

Via een aantal smalle steegjes kom ik weer bij de Grote Markt uit. Ik eet ergens een broodje americain. In mijn rugzak sjouw ik twee flesjes donker bier van de Goudse Bunnik’s BierBouwerij mee. Met de aankoop steun ik de restauratie van de Sint Janskerk. Goede doelen en bier: een prachtige combinatie!

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gouda

  1. Niet verkeerd op een gewone maandagmorgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s