De Maat

Na opnieuw een uitstekend ontbijt rijden we het zonovergoten Hoeven uit. We willen vanmorgen nog een wandeling maken in natuurgebied De Maat (gemeente Mol). Het is even zoeken maar uiteindelijk parkeren we de auto aan de kant van het smalle betonweggetje dat langs het Kanaal Herentals-Bocholt loopt en stappen we De Maat in. De zon gaat schuil achter hoge wolken maar dra ruimen die baan voor een helderblauw hemelgewelf… We maken een rondwandeling van ong. 6 km om De Maat heen. We komen enkele andere mensen tegen maar al bij al is het hier zeer rustig vandaag. En daar houden wij van!

B&B Hoeven Het Gehucht

Het laatste stukje van de wandeling lopen we langs het kanaal. Dit kanaal verbindt het Maasbekken met het Scheldebekken. Het voert mineraalrijk water door de Kempen, waarmee in de 19de eeuw de armetierige akkertjes van miezerige boerderijtjes werden bevloeid wat maakte dat er sappiger weiland kon groeien; het hooi diende ter consumptie door de paarden van den Belgischen armée in Leopoldsburg.

We komen langs een sluis waar rijnaken geschut worden. De schipper van de Patrick roept ons met weemoed in de stem toe: “Puur nostalgie! Sinds 1900, en ze doet het nog altijd!” ‘Ze’ is de trapsluis: in twee keer daalt een schip enkele meter naar lager gelegen water, of wordt enkele meter hoger gebracht naar hoger gelegen water. De aken hebben aan weerszijden krap 15 cm ruimte in de sluis! We genieten van een knap staaltje stuurmanskunst in een kunstwerk van meer dan 100 jaar oud; de tijd gaat hier toch een beetje trager…

Nog enkele honderden meters moeten we nu nog lopen om weer bij de auto te komen… Een herfstige apotheose!

We vatten de thuisreis aan. We komen weer langs de abdij van Postel. Nog even stoppen voor wat foto’s van de abdij bij zonlicht…

En dan rijden we door ’t Brabantse land naar de A2. Terug naar het noorden… terug naar huis, na drie heerlijke, ontspannende dagen in Belgenland. En ontspanning, dat is wat ik nodig heb!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s