Postel

Gisteravond hadden we dochterlief op bezoek, ze kwam met twee uur vertraging uit Duitsland aan en dus gingen wij nogal laat naar bed.

Na een korte nacht – de wekker gaat gewoon om zeven uur – en de nodige voorbereidingen, rijden we om iets na negen uur de straat uit. Over de A9 en de A2 gaat het tot ‘s-Hertogenbosch en van daar over gewone wegen via Hilvarenbeek (waar mijn overgrootvader langs moeders kant geboren is, geloof ik) en Reusel naar de abdij van Postel.

Programmapunt 1: de abdijwinkel, voor speculaas, bier en mogelijk kaas. Helaas, de paterkens hebben gisteren de winkel dicht gegooid voor een week, naar al dat lekkers kan ik fluiten.

Programmapunt 2. Onze behoefte aan sanitair drijft ons taveerne De Beiaard in. De houtstoof brandt er voluit en het is er lekker warm. Laten we híer het bier dan maar proeven… Ik spoel er een paar pensen mee weg, en appelmoes en abdijbrood (niks bijzonders, dat brood; de pensen daarentegen, mmmm!).

Programmapunt 3. Aan de overkant van de baan is een bakkerij, ze verkopen er hun eigen speculaas. Je kunt er ook terecht voor bier maar dat wat ik wil, dobbel, dat heeft de bakker niet. Wel tripel. “Wat een pech,” zeg ik tegen de bakker. Hij antwoordt filosofisch: “Ik had gisteren ook pech, zo gaat dat, hé meneer, zo is ’t leven hé!” Mond vol tanden, einde gesprek, een pak speculaas en twee tripels afrekenen. “Dag meneer!”

Programmapunt 4. We nemen een kijkje bij de abdij. Het poortgebouw en het oude deel van de abdij zijn mooi! De kerk is volgens mij opgetrokken uit tufsteen. Hij zou dateren uit 1190 en is daarmee de oudste nog in gebruik zijnde norbertijnenkerk! De abdij heeft een grote kruidentuin met veel informatie over alles wat er in groeit. Uiteraard is er eind november niet zoveel meer te zien…

Programmapunt 5. We trekken de wandelschoenen aan en lopen de bossen in. Al gauw komen we er achter dat er gejaagd wordt! Het bos is afgesloten, we mogen alleen de wegen volgen waar de ‘rode wandeling’ loopt. Alweer pech! Gelukkig komt de zon er door. Er staan nog heel wat bomen in blad, met mooie herfstkleuren!

Net op het punt dat we langs dezelfde weg willen terugwandelen, zien we een groep jagers die bij hun auto’s staan te praten. Ik vraag hoe het met de jacht is gegaan. Tot mijn stomme verbazing jagen ze hier op everzwijnen! Dus die ree die we zonet voor onze neus (en achter de rug van twee jagers!) de weg over zagen springen, hoeft niet bang te zijn…

Ze hebben vandaag een 30-tal evers omgelegd en ze stoppen ermee. We krijgen toestemming om langs De Ronde Put (een meer) en door het bos terug naar de abdij te lopen. We zijn de enige wandelaars in het hele gebied…

We rijden via Lommel naar Hoeven, Overpelt waar we voor twee nachten in een B&B zitten. Het is al donker als we aankomen. We rusten even uit en rijden dan richting Overpelt. Bij restaurant Pour Tous eten we een hapje. Dan rest ons een rustig avondje met een boek. Morgen staat de Achelse Kluis gepland. Trappistenklooster!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Postel

  1. Mooi daar met die herfsttinten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s