Herfstvakantie in Zuidoost Engeland

Het kwam er deze keer niet van om tijdens de herfstvakantie elke dag een stukje te schrijven op de weblog… Maar om de traditie toch niet helemaal verloren te laten gaan, plaats ik een ‘samenvatting’ van onze vakantie.

We vertrekken op zaterdagochtend 19 oktober, 12 dagen vóór de Brexit… althans, zo ziet het er nu naar uit. Politiek zal het (weer eens) een veelbewogen week worden met Boris Johnson en the Brexit in de hoofdrol. Dit schouwspel speelt zich af in de periferie van onze vakantie. We volgen de ontwikkelingen wel dagelijks op het journaal, we spreken er echter letterlijk met niet over: niemand heeft er klaarblijkelijk behoefte aan. De Union Jack wappert in Normans Bay strak in de wind, maar ziet er uitgerafeld uit…

P1290268

Normans Bay… daar staat ons vakantiehuisje dat de toepasselijke naam Sea View Cottage draagt. Het is een klein maar charmant huisje, drie-onder-een-kap, wij hebben het meest rechter huisje. Beneden een woonkamer, een keuken en een badkamertje; boven een slaapkamer en op een entresol een tweede slaapkamer. Het dorpje is, voor zover wij begrijpen, private property. Het is een bonte verzameling van villaatjes, rijtjeshuizen, coastguard cottages, caravans, houten hutjes, (iets wat lijkt op) council houses, arbeidershuisjes enz. Er is ook een heus caravan park Engelse stijl en het ligt geperst tussen de spoorlijn en de zee. Ik heb het als een soort filmdecor ervaren – maar geraakte er wel verknocht aan, als je begrijpt wat ik bedoel.

P1290261

davdavdavdavdav

 

Zaterdag 19 oktober

Na een heftige rit (over Nederlandse, Belgische en Franse snelwegen, met heel veel regen) en chaos bij de Kanaaltunnel (waardoor we met twee uur vertraging aan de overtocht beginnen) rijden we het Engelse graafschap Kent in… Gaandeweg breekt de zon door en we krijgen een stralende middag! Het wordt een mooie rit met stops in Dymchurch (een seaside resort waar ik niet dood zou gevonden willen worden – en dus zeer sfeervol), Snargate (mooie pub en prachtig kerkje), Appledore (oud dorp met interessante kerk en gelegen aan militair kanaal), Small Hythe (bezoek aan het huis Smallhythe Place van de beroemde actrice Ellen Terry, het Barn Theatre en de tearoom – National Trust), Sandhurst (windmolen met vijf wieken), Bodiam (kasteel, en de buiten haar oevers getreden River Rother) en Hastings (Tesco).

P1290177

Seafront Dymchurch

P1290188

Snargate

P1290231

Smallhythe Place

Zondag 20 oktober

We rijden de South Downs in, een heuvelachtig landschap aan de andere kant van Eastbourne. Best nog een aardig stukje rijden vanaf Normans Bay en het is ongelooflijk druk op de wegen! We parkeren naast de nieuwe South Downs YHA jeugdherberg, vlakbij het stationnetje van Southease. We maken een mooie wandeling waarbij we stukken van de South Downs Way volgen. We komen door de dorpjes Southease (schitterend kerkje), Telscombe (waar ik ong. 35 jaar geleden in de jeugdherberg sliep, bestaande uit enkele charmante cottages) en Rodmell (waar we Monk’s House bezoeken, het huis van Virginia Woolf – National Trust).

P1290351

The South Downs

P1290338

Telscombe – de voormalige jeugdherberg

P1290392

Monk’s House

We rijden terug langs de zee en maken (vanaf het strand van Seaford) een schitterende zonsondergang mee!

P1290422

Maandag 21 oktober

De ochtend verloopt regenachtig. We blijven thuis. Lezen. Thee drinken. Bijslapen. Na de middag rijden we naar Eastbourne, een charmante badplaats met een mooi seafront en een indrukwekkende pier. Ondanks het miezerige weer genieten we van ons bezoek. A.s. donderdag treden the Rubettes hier op – zullen we gaan!? Ik koop onderbroeken bij Marks & Spencer en dan rijden we naar Beachy Head, waar we naar de cliff edge wandelen om de beroemde vuurtoren te aanschouwen. We sluiten de dag af in de gelijknamige pub.

P1290480

Eastbourne seafront

P1290449

Eastbourne pier

P1290517

Beachy Head

Dinsdag 22 oktober

De dag begint met mist… maar al gauw breekt de zon door en het wordt een stralende dag, en we maken een schitterende wandeling! We parkeren de auto in het mooie dorp Eastdean en lopen over de Went Way, een ancient trackway, naar Birling Gap aan de kust. Over de Seven Sisters (krijtrotsen) wandelen we naar de monding van de Cuckmere River. Bij Exceat nemen we de bus terug naar Eastdean. Het is nog redelijk vroeg in de middag en we rijden terug via Pevensey. De Romeinen bouwden er al een indrukwekkende vesting – en William de Conqueror, die in Pevensey Bay aan land kwam met zijn troepen, liet op dezelfde locatie een machtige burcht bouwen.

P1290526

Mistige start in Normans Bay

P1290590

Seven Sisters (richting Birling Gap en de kleine vuurtoren Belle Tout)

P1290597

Seven Sisters (richting Cuckmere)

P1290685

Cuckmere River

P1290706

Pevensey Castle

Woensdag 23 oktober

Vandaag wordt er met name aan de kust veel regen voorspeld, dus wij rijden het binnenland in; bestemming Hartfield. In de omgeving van dit dorp woonde A.A. Milne, de geestelijke vader van Winnie-the-Pooh, aan de rand van Ashdown Forest. Wij maken er een mooie wandeling. De afgelopen tijd heeft het veel geregend – wegen en paden zijn verzopen, het is vaak meer baggeren dan wandelen. Maar… we houden het droog, genieten van de herfstige bossen en de parkachtige landschappen, lunchen smakelijk in Pooh Corner en staan op Pooh Bridge! Na de wandeling rijden we nog wat verder. Chiddingstone is een Tudor village: één straat met een paar mooie huizen, een kerk, een Post Office en een pub (waar we heerlijk fish & chips eten, weggespoeld met local ale). En er is een kasteel en de zgn. Chiding Stone.

P1290743P1290762P1290807

Donderdag 24 oktober

Ook vandaag zit er regen in de verwachting… We rijden naar Hastings en parkeren op Rock-a-Nore Street, bij East Hill. Hastings is beroemd door de Battle of Hastings (William the Conqueror verslaat de Engelse king Harold) maar geniet ook bekendheid vanwege het feit dat de vissersboten hier niet in een haventje dobberen, maar na de vangst het strand op gesleept worden. Verder is de Old Town een bezoekje waard en is er een leuk museumpje voor moderne kunst, the Hastings Contemporary, met een uitstekende lunchroom waar het heerlijk toeven is als het buiten giet van de regen! Van de geplande wandeling komt niets in huis, maar we dwalen wel uren rond op het strand tussen de vissersboten, bij de mantelmeeuwen, tussen de fishing huts, in de oude stad, in de Lifeboat Station, in het museum. Daarna rijden we terug naar Bodiam, waar we het kasteel (National Trust) bezoeken.

P1290848

Vissersboten en fishing huts op het strand

P1290873

Vissersboten

P1290948

Hier wordt verse vis verkocht!

P1290974

Hastings Old Town

P1300049

Bodiam Castle

Vrijdag 25 oktober

Ook voor vandaag wordt er geen lekker weertje voorspeld – integendeel. We rijden naar Falmer en nemen daar de trein naar Brighton (parkeren in Brighton kost namelijk een godsvermogen!). Deze beroemde badplaats, waaraan ik goede herinneringen bewaar, valt lelijk tegen: druk, lawaaierig, rommelig, vies. Geef ons maar Eastbourne of Hastings! We dwalen door de stad, over de boulevard, lopen de pier op, bezoeken the Royal Pavilion (gebouwd door/voor koning George IV, begin 19de eeuw) terwijl het buiten regent. We rijden terug via Birling Gap, waar we heerlijk uitwaaien op het strand!

P1300055P1300070P1300092P1300104P1300129

Zaterdag 26 oktober

Om klokslag 10 uur rijden we Normans Bay uit. Het stormt behoorlijk en de zee is wild! We zijn op weg naar Folkestone om vanaf daar via de Kanaaltunnel weer naar huis te reizen. We stoppen in Winchelsea en Rye, twee voormalige havenstadjes die geschiedenis ademen!

P1300180

Winchelsea

P1300204

Rye

P1300213

Mermaid Street, Rye – picture postcard!

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie, Wandelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s