Uig

Uig is een stadje op Skye. Er vertrekken ferry’s naar o.a. Tarbert op Harris. Maar Uig is ook een plek op Lewis. Om er te komen moet je niet ver van Callanish de B8011 nemen. Die stopt na een kleine 30 km bij Uig Sands, een enorme ‘kom’ die droogvalt bij eb. Je kunt over nóg kleinere wegen verder rijden tot Mealasta (zo’n 20 km schat ik) en dan stopt de weg echt. Uig is een uithoek van Lewis met een mooie kust en… hoge bergen daar waar de rest van Lewis overwegend laag en glooiend is.

Wij nemen vandaag, vrijdag 26-7-2019 dus de B8011. Na enkele kilometers negeren we de B8059 naar het eiland Great Bernera (ook mooi!). Drie kilometer vóór Uig slaan we wel af en rijden een schiereiland op. Op dit schiereiland zijn de mensen eind 19de en begin 20ste eeuw stevig opgekomen voor hun rechten nadat zij uit hun crofts werden gezet en hun land aan grote boeren werd gegeven. Pas na The Great War kregen ze hun land terug. Er loopt een soort van ringroad op het eiland die je door de dorpjes Reef, Cnip en Bhaltos voert. De natuur is er prachtig!

We rijden verder. In Uig is een goed voorziene winkel die door de community wordt gerund en je kunt er ook tanken. Daarnaast is er een groot community centre met sportfaciliteiten, een heemkundig museum en een uitstekende tearoom waar we lekker (en laat…) lunchen met hot smoked salmon.

Ik wil in de jonge, kleine, zelfstandige Abhainn Dearg (= Red River) distillery een flesje whisky kopen maar £ 80-150 voor een fles vind ik echt te duur. Whisky is steeds minder leuk…

Vlakbij de distillery, bij het gehucht Carnais nemen een kijkje over de Uig Sands. Het is vloed geweest dus de Sands staan nog vol water…

Carnais beach, a hidden gem!

Dan rijden we nog een stukje verderven maken een prachtig wandelingetje (4 km) in de omgeving van het dorpje Mangarstadt.

Vlakbij de Uig Sands werden er in de 19de eeuw bijna 100 schaakstukken gevonden gemaakt van walrusivoor. Ze dateren uit de tijd dat de Vikingen zich hier kwamen vestigen. De schat is grotendeels ondergebracht in The British Museum. Maar in Uig is er door een kunstenaar een levensgrote kopie gemaakt. Voor we weer naar Tolsta Chaolais rijden, nemen we nog een kijkje.

Onze laatste dag op Lewis. Dit jaar althans, want we maken nu al plannen om volgend jaar weer naar HebCelt te komen…

Andermaal kleurt de lucht als de zon ondergaat…

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s