De Skala van… Delphi

Zeus was eens een keer benieuwd naar de precieze locatie van het centrum van de wereld. Vanaf de Olympus stuurde hij twee arenden weg in tegenovergestelde richting. De arenden ontmoetten elkaar na hun rondje om de wereld boven Delphi, waarop Zeus besloot dat hier de omphalos (de navel) van de wereld moest zijn.

Delphi staat het meest bekend om zijn orakel van Pythia. Ik vroeg het orakel hoe het Nederlandse lees- en spellingonderwijs er voor staat maar ik kreeg helaas geen eenduidig antwoord. Ik moet dus afgaan op mijn eigen interpretatie van de orakeltaal en ik ben zo vrij eruit op te maken dat de brede ontwikkeling van kinderen in het gedrang is…

Iedereen die Griekenland aandoet, bezoekt de opgravingen van Delphi… Zo moet ook SNP Reizen erover denken. It’s friday, this must be Delphi! Na een gezellig ontbijt, wederom met M.&J. rijden we naar Delphi toe en parkeren de auto op een lukraak plekje langs de weg. Blijken we naast de ingang te staan, erg prettig!

Op ons gemakje lopen we langs de verplichte route omhoog. Het is behoorlijk druk, veel groepen. We horen veel Amerikaans, Frans, Italiaans en Duits. Er worden ook veel Nederlandse klanken geproduceerd maar dat gaat veelal om gezinnen… en we zien veel Aziaten… Kortom, de hele wereld loopt hier wel rond, denk ik (althans degenen die het zich kunnen veroorloven…).

Na twee uurtjes staan we bij de uitgang. Ik heb vooral genoten van het geheel, en van de setting tegen de steile, rotsachtige bergen. Stap 2 is nu het museum. Veel van wat er tijdens de opgravingen is gevonden, wordt hier tentoongesteld. Vooral het besef dat dit kunst- en gebruiksvoorwerpen van meer dan 2000 jaar oud betreft, maakt indruk op me…

De zon schijnt al de hele ochtend uitbundig en we zijn een beetje haarband alle indrukken en door de warmte. We lopen naar het dorp en gaan een hapje eten.

Daarna is het tijd voor een wandeling: we gaan de Skala van Delphi beklimmen. Dit is een kalderimi, een geplaveid muilezelpad, waarlangs meer dan 2000 jaar geleden de Grieken afdaalden naar Delphi als ze vanuit het noorden kwamen aanreizen.

De klim begint beneden in het dorp, met drie reeksen trappen.

Daarna lopen we een stuk tussen amandel- en olijfbomen – en bloemen!

Vanaf een bepaald punt hebben we een mooi uitzicht op het stadium van Delphi; daar stonden we vanmorgen!

En dan gaan we omhoog over het oude pad. De klim gaat gestaag, maar is prima te doen. Anderhalf uur later staan we 450 meter hoger, met onder de duizend meter…

We lopen langs dezelfde weg weer naar beneden… Dat gaat wel een stukje sneller! We komen weer terug in het dorp en lopen naar de auto…

We rijden een stukje richting Arachova en bezien nog de mooie Apollo tempel.

Wr eindigen de avond in een gezellig restaurantje in Arachova. We eten pasta. Ik ben geen pastaliefhebber, maar… ik smul! Ik neem er een heerlijke salade van witte kool en worteltjes bij… Als toetje krijgen we, van het huis, gekonfijte bergamot citrus, wat een lekkernij!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s