Naar Arkadia

Tijdens het ontbijt – paaszondag – wordt het vuur in de enorme barbecue opgestookt en tegen dat we vertrekken – mét een koffer vol schone kleren! – draaien er al twee hele beesten aan het spit! De geur van gebraden vlees en kruiden hangt vandaag letterlijk in élk dorp waar we doorheen rijden…

De rit op deze Orthodoxe paaszondag voert ons weg van de kust, de noordelijke bergen van de Peloponnesos in. Volgens ons programma bezoeken we het Oude Messini maar… zoals gezegd is het paaszondag en dan zijn in heel Griekenland musea en opgravingen gesloten! Dat geeft mij de ruimte om voorbij Kalamata (ja, de stad van de lekkere olijven) een eigen ‘toeristische’ route uit te kienen. We rijden tussen eindeloze olijfboomgaarden en passeren een bijzonder landschap met vreemd uitgesleten heuvels langs een moerassige vallei. Tussen de olijfbomen liggen er ook kleine wijngaarden. Het is een prachtige rit en we hebben het gevoel hier de enigen te zijn die zich verplaatsen; in de dorpen zit iedereen op terrassen en/of om de barbecue!

Bij Oud Messini kruisen we tweemaal de oude stadsmuur, eenmaal door de imposante Arcadische Poort (we rijden per slot van rekening naar Arcadië)! We lopen een stukje langs de muur over een pad temidden de bloemen… Dubbel genieten!

Nu volgt een stuk ‘opschieten’: snelweg (tol € 0,70), grote weg. Voorbij de lelijke stad Megalopoli wordt het weer mooi. De weg klimt gestaag. Bij elke fotostop lijkt het frisser te zijn! De uitlopers van de bergen zijn begroeid met eikenbossen, het frisse lentegroen doet bijna zeer aan de ogen. Zoni, Vodino, Palamari, Sirna en ten slotte, 1160 m boven de zeespiegel gelegen, Stemnitsa, waar we in een gezellig guesthouse een fijn onderkomen vinden voor de komende twee nachten. Onderweg weer veel bloemen te zien!!

Kristina, de dochter des huizes, staat ons op te wachten bij het drukke centrum, rijdt voor ons uit naar het guesthouse dat hoog boven het dorp staat en ontvangt ons vriendelijk. We frissen ons op en dalen dan, warm gekleed, via trappen en steegjes af naar het dorpsplein van Stemnitsa. We gaan een hapje eten en deze keer schuiven M. & J. aan. Zij zijn hier gisteren aangekomen en hebben wel wat tips voor ons. We eten lekker en later op de avond drinken we nog gezellig samen thee in de common room

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s