Klooster en waterkrachtmuseum

Zelfgemaakt brood en jams, een rijstpuddinkje van geitenmelk bereid, schapenyoghurt met honing… Een gezonde start van de dag! Het is paasmaandag en we gaan een wandeling maken die ons vanaf een opgraving (een Oud-Grieks kuuroord) door een machtig kloofdal naar het Prodromosklooster voert.

Dit is weer zo’n klooster dat op een onmogelijke plek hoog boven het dal tegen de rotsen is gebouwd… Omdat ik een korte broek draag, moet ik me net als de dames (die niet met lange broek naar binnen mogen!) met een doek omwikkelen.

Er wonen nog zeven monniken in dit klooster. Ze ontvangen iedereen hartelijk (we zijn niet de enige bezoekers, wél de enige die door het dal zijn komen lopen) en bieden koffie, water, Greek delight en paaskoekjes aan. Als tegenprestatie branden we twee kaarsen en kopen we olijfzeep. Ook tijdens de terugtocht komen we niemand tegen… Voor we in de auto stappen, werpen we nog een blik op de opgravingen.

Dan willen we het Open Air Water Power Museum bij Dimitsana bezoeken. Dat blijkt een fraai museumpje te zijn met mooi gerestaureerde installaties en gebouwen. De uitleg staat er ook in het Engels en de interessante info-video’s zijn Engels ondertiteld. Top!

Op de foto hierboven zie je een zgn. fulling tub. In feite is het een tapsgewijs geconstrueerd vat waarin het water wordt gespoten dat langs onder wegspoelt. In zo’n tub werden dekens en kleden gespoeld. Er staat ook een leerlooierij en een buskruitmolen. Buiten het terrein bevinden zich nog zeven ruïnes van watermolens…

We willen nog naar een ander klooster rijden maar de weg is zó slecht dat we algauw rechtsomkeer maken en naar ons guesthouse rijden.

We eten een hapje in het dorp en zetten daarna een potje mountain tea. Een prima einde van deze weer zonovergoten en boeiende dag!

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Klooster en waterkrachtmuseum

  1. Je kunt zo intreden in dat klooster!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s