Weer een stukje noordwaarts

Deze vrijdag begint zoals we het ons toch wel een beetje hadden voorgesteld… Blauwe lucht, zonnetje, buiten ontbijten.

Vandaag rijden we langs de westkust van de Mani naar het noorden. Ons volgende hotel ligt iets boven Kardamili. De westkant van de Mani is wat rommeliger bebouwd en ook wat drukker. Veel dorpjes zijn van oorsprong torendorpen maar er staan best vaak nieuwere huizen tussen of de torenhuizen zijn wat kitscherig gerestaureerd…

Onze eerste stop is Dirou waar we een grot gaan bezoeken. In een klein bootje vaar je 1200 meter over een ondergrondse rivier en loop je 300 meter terug naar de buitenlucht. Ik moet zeggen dat het een prachtige grot is, echt feeëriek! Jammer dat het bootje de hele tijd doorvaart, ik heb geen geslaagde foto’s van de boottocht.

We lopen na het grotbezoek terug naar de auto. Het uitzicht over de baai is prachtig…

Daarna lopen we nog een rondje door het dorp Dirou, waar de klokken in de kerktoren eindeloos drie tonen herhalen in een rustig, ritmisch tempo. We zullen dit vandaag in meer dorpen horen. Voor de Grieken is het vandaag Goede Vrijdag!

De volgende stop is Aeropoli, de hoofdplaats van de Mani. Een gezellig stadje met sfeervolle achterafstraatjes, veel terrasjes, kleine winkels en… veel volk op de been! De klokken in de grote toren strooien hun hypnotiserend gebeier over de stad uit…

Net boven Aeropoli ligt het kustdorpje Limeni. In de routebeschrijving staat dat je hier uitstekend vis kunt eten… En dat is zo! Het is er wel razend druk, overal zijn tafeltjes gereserveerd of er zitten families uitgebreid te eten. De obers rennen heen en weer maar toch zijn ze zo vriendelijk om voor ons nog een tafeltje apart te schuiven… We kiezen een vis uit (red snapper, geen idee wat voor vis dat is en Google Translate helpt ons geen donder verder) en bestellen een salade, gebakken aardappelschijfjes en een flesje witte wijn…

Het duurt even voordat de vis (1 kilo) op de grill gegaard is, maar het is het wachten meer dan waard. De rekening kan ook tellen, maar voor deze ene keer doen we niet zuinig! Per slot van rekening is het ook voor ons Goede Vrijdag!

Voorbij Aeropoli verandert het landschap. De bergen worden beduidend hoger, de dorpjes zijn anders van karakter, de natuur wordt groener…

We rijden door talloze dorpjes met mooie kerkjes, vaak Byzantijns. Griekenland maakt zich op voor het paasweekend! Zelfs in de kleinste kerkjes branden kaarsen of olielampen en geurt het naar wierook.

Ons hotel ligt heerlijk rustig buiten Kardamili. De kamer blijkt een klein appartement te zijn. In de verte horen we de priester zingen. Tijd om naar de processie te gaan kijken…

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s