Jaarwisseling

2021

Het is de laatste dag van 2021 en zoals zovele dagen in de laatste maand van het jaar, is het een vrij grijze dag en regent het af en toe… We hopen dat het straks een beetje opklaart want we willen voor het donker wordt en Oudejaarsavond aanbreekt, nog een frisse neus halen, en dat doen we graag als het droog is.

Wat voor jaar was 2021? In elk geval géén jaar als vele andere…

Op persoonlijk vlak zette ik, in goed overleg met mijn leidinggevende, na exact 16 jaar een punt achter mijn carrière als schoolleider in het primair onderwijs. Er kwam ruimte om te bekomen en (letterlijk) te herstellen van een paar slopende jaren. Ik wilde vooruitkijken: wat wilde ik nog? En om dat te kunnen, moest ik ook terugblikken. Ik kwam al vrij gauw tot de slotsom dat ik mijn laatste werkzame jaren graag iets anders wilde doen. Het wordt… een kantoorbaan, in de periferie van het onderwijs. Misschien geen schokkende keuze (of juist wel!?) maar ik vind het helemaal goed. Ik heb trouwens op vele andere, erg leuke banen gesolliciteerd, maar als 64-jarige is de kans quasi nihil dat men je een kans geeft om aan iets nieuws te beginnen. Als 64-jarige behoor je tot het ‘onbenutte arbeidspotentieel’, hoorde ik in Scheefgroei, het onvolprezen programma dat deze dagen wordt uitgezonden door BNNVARA.

Ik heb in 2021 mogen genieten van veel vrijetijd wat zich o.a. vertaalde in heel veel wandelen, heel veel nieuwe foto’s op mijn PC, veel stukjes op mijn weblog, veel boeken lezen en naar muziek luisteren, veel tijd doorbrengen met mijn eega en samen leuke dingen doen (we noemen het: ‘alvast voorproeven aan de tijd dat we allebei écht met pensioen zijn’, en dat proefde goed…).

2021 was opnieuw een corona-jaar. Nu ik er vanuit mijn werk nog maar weinig mee van doen had, had ik er bijna geen last van. Okay… soms moest een avondje in de kroeg wijken; mondkapjes zijn niet mijn favoriete kledingattribuut; me laten vaccineren doe ik liever niet; het is het tweede jaar op rij dat we niet naar onze favoriete vakantielanden Groot-Brittannië & Ierland en konden (en Frankrijk was een prima alternatief); enz. Maar die kleine ongemakken staan in geen verhouding tot de maatschappelijke ontwrichting die ik om mij heen bespeur, nog wat aangewakkerd door een demissionaire regering die vasthoudt aan een neoliberaal gedachtegoed en die politiek gewin (of het beperken van politiek verlies) belangrijker lijkt te vinden dan goed regeren met respect voor de mens, de samenleving en de Aarde.

Het meest zorgwekkende vind ik de onvrede in brede lagen van de bevolking, en de voedingsbodem die zo wordt gevormd voor partijen als FvD, PVV, BBB en dergelijke. Onze nieuwe regering staat voor een enorme uitdaging…

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het nieuwe jaar een kentering laat zien, een breuk met jarenlang afbraakbeleid op basis van een neoliberaal wereldbeeld waarin economische groei tot belangrijkste waarde is verheven. Hoop doet leven – en laten we deze nieuwe regeringsploeg de kans geven om te laten zien dat er een andere wind waait in Den Haag (en in de rest van de wereld).

Ik hoop dat mijn nieuwe baan me brengt wat ik ervan verwacht. A.s. dinsdag spoor ik voor het eerst in alle vroegte naar het kantoor in Utrecht. Ik ben benieuwd!

Wat voor jaar wordt 2022?
Geen idee.
Ik hoop er het beste van.
Laten we er samen iets moois van maken…

Dit bericht werd geplaatst in Mijmeringen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Jaarwisseling

  1. Ik hoop met je mee. Alle goeds voor 2022!

  2. Emile Goossens zegt:

    Lieve en beste Rik,

    Mooie mijmeringen om te lezen. We hebben een bijzonder beroep ( gehad). De AVS mag haar handen dichtknijpen met jou als werknemer! Ik hoop dat je met veel ELAN en EER jouw werkzame leven kunt afronden. We blijven onze avonden deugniet onderhouden! Tot 2022.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s