Trapperdetrapje Bergen

Pom pom pom, loop een blokje om, loop een… ommerdepommetje! Of fiets een trapperdetrapje.

Na deze buitengemeen helendal nog wel zo tamelijk boeiende taalkundige inleiding ga ik over tot de orde van de dag. Het is vrijdagmiddag en het is prachtig weer. Ik moet naar De Mare, ons winkelcentrum: in de bibliotheek liggen enkele boeken op me te wachten en voor proviand wil ik een paar winkels aandoen. Maar de middag is jong, de bibliotheek sluit pas om 17 uur dus ik heb tijd voor een rondje op de fiets. Ik vertrek zonder concreet plan – dat is best bijzonder – maar al trappend wordt het dus een rondje naar, door en langs het dorp Bergen Binnen.

Vanaf de Koedijker Vlotbrug fiets ik via de Kogendijk, de Oosterdijk en de Baakmeerdijk naar Zanegeest, een buurtschap dat al eeuwenlang gelegen is op een oude strandwal… Op de een of andere manier ademt die plek geschiedenis uit…

Vanaf de Oosterdijk zie je Koedijk met molen De Gouden Engel liggen
Kronkelende Oosterdijk
Uitzicht op de Noorder Rekerpolder
Mooie oude boerderij ’t Baken aan de Baakmeerdijk
Zicht op de Zuurvenspolder
Prachtige boerderij op Zanegeest

Voorbij Zanegeest ga ik linksaf, de Oude Natteweg op. Verderop heet het gewoon de Natteweg, en die voert me het dorp in. Natteweg wordt (aan de overkant van de Dreef) de Kruisweg, ik kom uit op de Loudelsweg en daar waar je het Bergerbos in fietst, heet het opeens de Sluisweg. Ik fiets onverhard om ’t Oude Hof en kom langs de Zwarte Schuur waar de filmclub van Bergen is gehuisvest. Er worden daar vaak boeiende films getoond maar ik ben er, voor zover ik het me herinner, nog nooit binnen geweest.

Sluisweg door het Bergerbos
Zwarte Schuur

Het Paddenpad loopt langs de Damlanderpolder. Het was de bedoeling dat die polder bollenland zou worden, maar daar stak de natuurbeweging een stokje voor. Nu wordt deze polder beheerd door Natuurmonumenten… Véél mooier!!

Ik kom uit op de Groeneweg die naar Alkmaar voert. Ik neem echter het fietspad dat parallel loopt aan de Nesdijk. De bermen zijn hier ingezaaid met vele, kleurige bloemen – wat een feest!

Aan het einde van de Nesdijk kom ik op een rotonde met een omstreden kunstwerk: de Poort van Bergen. Hier neem ik het fietspad langs de Bergervaart, die de scheidslijn vormt tussen de Sluispolder en de Bergermeerpolder.

Aan het einde van dit fietspad rijd je onder de N9 door en kom je uit bij het Noordhollandsch Kanaal. Nog een kleine kilometer langs dit kanaal fietsen en dan ben ik weer bij de vlotbrug. De teller geeft 14 km aan en ik heb er – op mijn gemakje – anderhalf uur over gedaan. Het is 16 uur en ik fiets naar de bibliotheek. Daarna doe ik boodschappen en dan gaat het definitief op huis aan. Tijd voor de tuin… Met een streekbiertje en een boek.

Dit bericht werd geplaatst in Fietsen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Trapperdetrapje Bergen

  1. Je woont in een pracht gebied!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s