Intelligente lockdown? Laat me niet lachen!

2020-04-02 01 Geestmerambacht

Naast het toetsenbord staat een glas Motorolie… wat een formidabel bier is dat toch, gebrouwen in Alkmaar door de jongens van de Moersleutel. (Laat die maar met brouwketels in de weer gaan en aan bieren sleutelen – komt goed!) Uit de luidspreker schalt Deep Purple, een oude liefde; eens luisteren hoe die tegenwoordig klinken en/of wat ik er heden ten dage van vind. Ik staar uit het raam, de wereld ligt er vrij matkleurig bij want de lucht is grijs en de avond vallende…

Hoe anders was dat vanmiddag. Na een glorieuze start van de dag trok er een wolkenveld over maar vervolgens werd er weer kwistig met zonlicht gestrooid. Dus reden wij naar het inmiddels bij de lezers van deze weblog overbekende Vlasgat voor een rondje Geestmerambacht annex Kleimeer. Deze keer dus eens niet aan het einde van de middag / begin van de avond maar midden in de middag. Druk was het er niet maar er was toch meer volk op de been dan rond etenstijd. Ontzet waren we over de nonchalance van heel wat wandelaars en (we hadden niet anders verwacht) hardlopers. Afstand nemen, de anderhalve meter respecteren!? Ho maar… Wij vonden het echt schrikbarend.

Na de wandeling deden we nog gauw enkele boodschappen in het winkelcentrum. Het was er druk. En ook in de supermarkt zagen we doorlopend mensen die gedachteloos de anderhalve meter negeerden…

Moet ik me dít voorstellen bij de zgn. intelligente lockdown van een trots democratisch volk…!? Ik heb daar andere gedachten bij, en ik ga de woorden van Ilja Leonard Pfeijffer gebruiken (van wie ik in het geheel geen fan ben), gebezigd in een recente column in HP De Tijd, om die gedachten te spuien:

 • “de typisch Nederlandse houding van relativering en arrogantie waarmee het virus tegemoet wordt getreden”;
 • “Nederlanders kunnen zichzelf dan wel nuchter vinden en mogen er dan wel van overtuigd zijn dat zij in het beste en best georganiseerde land ter wereld wonen, het virus stopt niet bij de landsgrenzen”;
 • “als er wonderen nodig zijn (…), moet het eerste wonder zijn dat Nederland voor één keer, voor het te laat is, in staat is verder in de spiegel te kijken dan de egoïstische zelfingenomenheid”.

Even diep ademen…

Donderdag 2 april 2020

… en terug naar de natuur. Er staat een pittig windje en dat maakt het fris. Vanaf de parkeerplaats lopen we een stukje het fietspad op. Boven de Kleimeer hangt een valk te bidden. Wat een mooi gezicht!

2020-04-02 02 Geestmerambacht

Omdat de wind vandaag uit een heel andere richting waait dan de afgelopen twee weken, maken we ons rondje in omgekeerde richting. We beginnen dus met het paadje langs de Kleimeer. Het is er opvallend druk en het zijn opvallend veel heren alleen die er ‘onopvallend’ staan te staan. Het is me al eerder opgevallen dat dit paadje een homo-ontmoetingsplaats is. Ik heb helemaal niets tegen homo’s maar dit gedrag vind ik ongemakkelijk… net zoals ik het ongemakkelijk vind om over de Achterdam te lopen.

Aan het begin van het pad staat deze imposante wilg. We noemen hem de ‘boom van Naomi’. Toen we een keer een wandeling maakten met Naomi, moest en zou ze in deze boom klimmen… zodoende.

2020-04-02 03 Geestmerambacht

Ik kan het niet genoeg herhalen, elke keer als we hier wandelen genieten we zó van dit mooie natuurgebiedje. Dit unieke landschap, vlakbij de stad en te midden van het verstedelijkt HAL-gebied, mág niet kapot gemaakt worden door geschifte ondernemers als die van Sportschool De Geus, die aan de rand ervan een sport-pretpark willen creëren!

2020-04-02 04 Geestmerambacht

Als we bij de uitkijkheuvel komen, steken we door naar de Zomerdel en we wandelen langs het water tot aan de Bisdam, bij die ándere uitkijkheuvel waar De Geus zijn Beach Park wil realiseren. God verhoede het, en bij gebrek aan God hoop ik dat de politiek het verhoedt. Echter in de Langedijker politieke elite die momenteel de dienst uitmaakt, heb ik niet veel fiducie. Maar misschien laat de corona-crisis deze ondernemer wel afzien van zijn krankzinnige plannen?

2020-04-02 05 Geestmerambacht

2020-04-02 06 Geestmerambacht

2020-04-02 07 Geestmerambacht

Elk bloemetje van het klein hoefblad is een zonnetje op zich… De échte zon laat het intussen afweten, ze gaat steeds meer schuil achter een volgend wolkenveld…

2020-04-02 08 Geestmerambacht

Lamslik

2020-04-02 09 Geestmerambacht

Sleedoorn

Dit bericht werd geplaatst in Kleimeer, Natuur, Wandelen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Intelligente lockdown? Laat me niet lachen!

 1. Wat jammer, dat de mensen zo onverstandig zijn. Ik ben er wat hoopvoller op, ik zie overwegend mensen die afstand houden.

 2. Ximaar zegt:

  Het is niet handig om te generaliseren. Als het in De Mare niet goed gaat, dan zal het wel in heel Nederland niet goed gaan. Zelf woon ik tussen de binnenstad en het ziekenhuis en zie in die omgeving erg veel goed gaan. Op straat, in De Hout en in de Binnenstad zie ik zeker 95 % elkaar goed ontwijken. Niet anderhalf, maar meer enkele meters. In de Jumbo op de Paardenmarkt gaat het ook behoorlijk goed. De andere helft van m’n boodschappen haal ik bij de Vomar in De Hoef. Die winkel is iets ruimer en daar hielden beduidend minder mensen goed afstand. En dat waren vooral mensen tussen 40 en 70. Jeugd was er niet. Het waren ook vooral mannen, die het allemaal maar onzin vonden. Kort vertaald lijkt het verband te houden met opleiding. Op dat gebied is er niet zo veel verschil met Alkmaar-Noord. Deze mensen hebben waarschijnlijk iets meer tijd nodig om zich te voegen. Dit soort verschillen heb je overal en daarom hoor je ook uiteenlopende ervaringen.

  • tsjiess zegt:

   Natuurlijk houden veel mensen zich aan de anderhalve meter maar wij waren echt ook in shock te merken dat er belachelijk veel mensen ook geen anderhalve meter in acht nemen. En met het warme weekend voor de boeg houd ik mijn hart vast. Ik heb veel vrienden en familie in België, die kunnen niet echt lachen met de inperking van hun bewegingsvrijheid…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s