Stemrecht

Ik ben geboren in een land waar de meerderjarige burgers stemplicht hebben: wie niet stemt, is in overtreding! Dat bleek onlangs nog maar eens toen ik een brief ontving met het verzoek om me voor de volgende verkiezingen te registreren als kiezer woonachtig in het buitenland. ‘Niet registreren is strafbaar’, stond er ergens gedrukt, ‘op straffe van boete’.

Ik woon nu in een land waar de mensen stemrecht hebben. Ze mógen gaan stemmen. Niet stemmen is ook een manier van stemmen, wordt er mogelijk gedacht. In zekere zin is dat ook zo, maar wie niet stemt, ontzegt zich naar mijn bescheiden mening ook het recht om achteraf ook maar één mopper de ether in te sturen. Voor mijn gevoel wordt er veel te veel gemopperd op de politiek: allemaal mensen die niet gaan stemmen maar wel overal wat van vinden.

Waarschijnlijk gaat niet eens 40% van de kiesgerechtigden vandaag naar de stembus. Ik vind dat schokkend. Ik mag dat vinden want ik ga wél mijn stem uitbrengen! Dat het FvD volgens de peilingen wel eens de grootste partij kan worden, komt m.i. onder andere door het feit dat zoveel mensen geen gebruik maken van hun stemrecht. Wie boos is, vindt in zijn boosheid de motivatie om te gaan stemmen. Wie teleurgesteld is, blijft thuis. Zeker weten doe ik dat natuurlijk niet. Maar als al die teleurgestelde mensen gebruik zouden maken van hun stemrecht, dan zouden we pas echt een goed beeld hebben van de staat van Nederland…

Ook met stemplicht kunnen partijen als FvD de grootste worden, kijk maar over onze zuidergrens waar partijen als Vlaams Blok, Vlaams Belang en de Nieuw-Vlaamse Alliantie (NVA) heel wat stemmen halen (haalden). Toch vind ik dat meer bevredigend want je weet in elk geval dat elke stemgerechtigde ook zijn of haar stem heeft uitgebracht.

Ik ben dus voor stemplicht, dat begrijp je wel… En ik ga vandaag zeker gebruik maken van mijn stemrecht. Europa is zo belangrijk en de besluiten die daar worden genomen hebben echt invloed op mijn leven. Mijn stem uitbrengen is een klein gebaar dat ik kan (moet!) maken om – samen met al die andere stemmers – invloed uit te oefenen op de besluitvorming in Brussel.

Als ik dan tot slot nog een stemadvies zou mogen geven: stem groen & sociaal en anti-liberaal!

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

3 reacties op Stemrecht

  1. Ximaar zegt:

    Ik ga wel stemmen, idd om te voorkomen dat figuren als Baudet en Wilders het voor het zeggen krijgen. Aan de andere kant heb ik zeer zware bedenkingen bij de EU en het EUP. De democratie is daar ver te zoeken. We stemmen maar voor 1/3de van de macht in de EU. Als niemand in NL stemt worden er toch 26 zetels aan ons toegewezen. Ik mag niet op een Belg of een Duitsers stemmen. Het is dus net zo’n aburd districtenstelsen als in het VK en de USA.

    Verder zijn we de EU ingerommeld. Er is geen echte stemminge geweest of we macht wilden overdragen van het nationale naar het europese bestuur. Volgens mij is daar een 2/3de meerderheid voor nodig. Noorwegen heeft haar bevolking 2x gevraagd en zij hebben het 2x afgewezen. Noorwegen doet het qua welvaart zeker niet slechter dan NL.

    Bij stemplicht (en eigenlijk ook bij stemrecht) zouden vakjes als ‘Ik ben tegen deze verkiezing’ of ‘ik heb er geen bal verstand van’ of ‘ik mis een partij waar ik me in kan vinden’ toegevoegd moeten worden. Gewoon omdat niet komen op allerlei manieren uitgelegd wordt. Zelf denk ik dat 90% van de Nederlanders geen idee heeft waar ze op stemmen. Dat de EUP-fracties het belangrijkst zijn en dat maar 2 partijen op het stembiljet aangeven bij welke EUP-fractie ze horen of willen horen. En dat FvD in dezelfde fractie gaat zitten als nu de SGP. Mensen stemmen voor het EUP wat ze nationaal ook zouden stemmen en wat dat betreft kan het net zo’n getrapte verkiezing worden als voor de eerste kamer.

  2. Goed geschreven Rik! Ik stem vandaag op afstand, omdat ik het té belangrijk vind, dat mijn stem verloren gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s