Retour à Ennal

Krokusvakantie… voorjaarsvakantie… What’s in a name? We hebben weer vakantie en daar gaat het om. Deze keer kiezen we voor bekend terrein: Ennal. Een gehucht boven de Salmvallei, ergens tussen Trois-Ponts en Vielsalm. We huurden hier, bij Mme. Thill, voor het eerst in de herfstvakantie van 1997 of 1998. In elk geval ruim 20 jaar geleden. Ennal was toen nog een onvervalst boerendorpje. Het heeft zijn charmes gelukkig behoorlijk weten te bewaren, al zijn heel wat huizen nu weekendverblijven of vakantiehuizen.

Ons huisje is in feite een houten bungalow. Het stamt uit de Tweede Wereldoorlog. In het naburige dorp Grand-Halleux werd de bakkerij geraakt door een bom. De bakker bouwde tegenover zijn vernielde zaak een houten keet waar hij ging bakken en brood verkopen. Na de oorlog werd de bakkerij hersteld en het houten gebouwtje dat als noodbakkerij had gediend, werd te koop gezet. Monsieur Thill kocht het, demonteerde het en bouwde het weer op in zijn tuin. Het huisje werd ingericht als vakantiewoning en als zodanig verhuurd. Monsieur Thill hebben wij nooit gekend, hij overleed in mei 1989…

In die eerste jaren was het wel enigszins afzien als je hier huurde. Wij kwamen altijd in de herfstvakantie, jaar na jaar na jaar. In de eetkamer stond een grote mazoutkachel – en dat was de enige bron van warmte in het huis! Met dat ding stookte je het hele huis loeiheet maar dat betekende wel dat je de eetkamer uit smolt! De slaapkamers waren ijskoud als je de deuren dicht hield. Dat alles is nu anders. Les Bouleaux, zoals het huisje heet, is comfortabel verwarmd en eenvoudig maar gezellig ingericht. Door de jaren heen heeft Mme. Thill – vaak eigenhandig – het huisje steeds aangepast en verbeterd… Je kunt er met vijf mensen slapen en de prijs is €275,- (zomervakantie €380,-) voor een week. Reserveren kun je rechtstreeks op +32 (0)80 21 53 82.

Vanmorgen reden we tegen acht uur ons buurtje uit. Om 11 uur zaten we in Eijsden aan de koffie en daarna maakten we een rondje in de tuin van het prachtige kasteel.

Om kwart voor een pikten we dochterlief op bij station Liège Guillemins, een uur later liepen we in de Spar van Vielsalm voor boodschappen. Bij de slager in Grand-Halleux kochten we nog bloedworst en stoofvlees. Om iets voor drieën reden we het erf van Mme. Thill op.

Een uur later liepen we het dorpje uit. Het was bijna zomers warm! We klommen uit het dal van de Ruisseau de la Noire Fagne omhoog en maakten een prachtige wandeling.

Kapel in Ennal

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Retour à Ennal

  1. Wat een cadeautje is dat weer er zo bij! Geniet van je vakantie!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s