Lenteconcert

Na het paasontbijt, met onze dochter er gezellig bij d.m.v. een videoverbinding tussen Gießen en Alkmaar (zoals dat gaat in tijden van corona) besluiten we om er toch maar even uit te gaan en weer een rondje Kleimeer te lopen. Er is veel hoge bewolking maar de zon komt er gelukkig geregeld door. Het licht is zacht…

2020-04-12 01 Kleimeer

Bij de parkeerplaats aan het einde van het Vlasgat staan twee prachtige bomen; ik weet niet precies van welke soort, dat moet ik nog eens uitzoeken. Elke keer trekken ze weer mijn blik… Waren ze een week geleden nog kaal, nu zijn ze getooid in een fluwelen waas van licht olijfgroen. We wandelen de dijk op aan de westkant van de Kleimeer. We hopen de blauwborst aan te treffen, maar ook deze keer laat hij zich horen noch zien. Er is echter dat andere rietvogeltje: de rietzanger. Vanaf augustus trekt deze kleine vogel zuidwaarts en overwintert dan ten zuiden van de Sahara. In april en eind mei zijn ze weer terug in Nederland. Nou dat klopt! Over de hele lengte van de rietoever zitten ze te zingen! Ze laten zich uitgebreid fotograferen. We zien ook een kleine karekiet, maar die houdt zich veel meer schuil.

2020-04-12 03 Kleimeer

Wat bloemen betreft staat er nog niet veel in bloei maar het koolzaad is zonnig-geel aanwezig.

2020-04-12 02 Kleimeer

We wandelen verder. Het is gelukkig vrij rustig (zelfs rustiger dan verwacht) dus we hoeven ons niet schuldig te voelen dat we hier lopen.

2020-04-12 04 Kleimeer

2020-04-12 05 Kleimeer

Als we langs de Nauertogt lopen, zien we in een boom een koppel sperwers zitten! Opeens vliegen ze op. Hoog boven ons klinkt het kieuwieuw van de buizerd. Zijn de sperwers daar van geschrokken, vragen we ons af?

2020-04-12 06 Kleimeer

We maken ons rondje af over het paadje langs de Kleimeer. Behalve het gak-gak van de grauwe ganzen (alom tegenwoordig) horen we diep in het riet heel even de misthoorn van de roerdomp en het gesjirp van de snor. In het struweel zingt de fitis zijn mooie liedje en ook het winterkoninkje laat zich niet onbetuigd. Een heus lenteconcert. Helemaal gratis… Jammer dat de meeste artiesten zo schuw zijn, je krijgt ze zowat niet te zien, zeker niet omdat alle struikgewas de afgelopen week aardig in blad is komen te staan… De wereld kleurt weer groen!

2020-04-12 07 Kleimeer

2020-04-12 08 Kleimeer

2020-04-12 09 Kleimeer

2020-04-12 10 Kleimeer

Dit bericht werd geplaatst in Dagboek, Kleimeer, Natuur, Wandelen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Lenteconcert

  1. Wat heerlijk als je zoveel vogelgeluiden kunt thuisbrengen. Ik geniet alleen van het concert, maar weet meestal niet wie er speelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s