200 soorten groen

200 soorten groen… dat is nog eens wat anders dan fifty shades of grey! En voor die 200 verschillende tinten groen zijn we naar Haarlem afgereisd. Het Teylers museum stelt werk tentoon van de gebroeders Bauer: botanische kunst!

Vanaf het station lopen we de stad in. We zijn niet de enigen! Man, man, wat is het hier druk!! We drijven mee in de mensensliert, richting Grote Markt. Het is niet alleen een gewone koopzondag in de stad, maar het is ook Bloemenweekend. De praalwagens van het Bloemencorso staan opgesteld op de Gedempte Oude Gracht. Je kunt er over de koppen lopen! Maar eerlijk is eerlijk, de praalwagens zien er schitterend uit!

Ergens staat een fanfare te blazen en 100 meter verderop maakt het duo The Famous Unknowns indruk op het publiek en op mij; ik koop een CD’tje!

Ten slotte bereiken we het Teylers museum. Het is aanschuiven om binnen te komen want voor ons gaat een hele bus Britten naar binnen. We skippen de vaste opstelling van het museum en gaan meteen door naar de tentoonstelling.

Waanzinnig hoe deze twee broers Bauer konden schilderen met waterverf. Ze hebben allerlei planten geschilderd o.a. tijdens een reis langs de kusten van het pas gekoloniseerde Australië, maar ook tijdens reizen door het Ottomaanse Rijk.

Hoe deden ze dat!? Hoe gingen ze te werk!? Wel, ze maakten potloodschetsen en droogden planten. Op de schetsen gaven ze de de kleuren aan met nummers die correspondeerden met een kleurentabel zoals die op de foto hierboven is te zien. Aan de hand van deze schetsen en de gedroogde bloemen werden de aquarellen in Kew uitgewerkt tot heuse pareltjes. Wat een kleuren, wat een details!

Maar de broers schilderden niet alleen planten; ook de dierenwereld werd verbazingwekkend gedetailleerd vastgelegd.

Kortom, deze tentoonstelling is een bezoek meer dan waard! Op ons gemakje wandelen we door het mooie Haarlem terug naar het station om de thuisreis te aanvaarden…

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s