Goede voornemens (1)

Aandacht is de zeldzaamste en puurste vorm van gulheid (Simone Weil), las ik op mijn scheurkalender op 4 december. Dat zinnetje stond niet toevallig op het blaadje aan de vooravond van het sinterklaasfeest afgedrukt… Echter, wat mij betreft had het bij eender welke dag van het jaar gepast.

Op de achterkant van het kalenderblaadje stond de volgende tekst: “Dit citaat van de Franse filosofe Simone Weil, opgeschreven in het midden van de Tweede Wereldoorlog, is in onze tijd misschien wel relevanter dan ooit. We geven elkaar veel cadeautjes: alleen al met sinterklaas besteden we per persoon ruim 100 euro! Voor de meeste mensen in onze samenleving is het meest schaarse goed echter niet geld of spullen, maar aandacht.
Aandacht betekent dat je je op de ander richt en niet met jezelf bezig bent, dus niet ondertussen nadenkt over welke boodschappen je nog moet halen of even snel checkt of je nieuwe appjes hebt. Ons echt op een ander richten en niet met onszelf bezig zijn is lastig, want wij mensen zijn van nature egocentrisch. Juist daarom moeten we proberen wel tot oprechte aandacht te komen. De zeldzaamheid ervan maakt het des te waardevoller.

Er zijn heel wat synoniemen voor aandacht (bron: synoniemen.net)

aandacht (zn): aandachtigheid, acht, attentie, bekommernis, belangstelling, concentratie, consideratie, interesse, oplettendheid, opmerkzaamheid, toewijding, verzorging, vlijt, zorg.
Op dezelfde website ontvouwt zich deze woordenspin:

Als ik heel eerlijk ben, dan moet ik bekennen dat aandacht geven niet mijn sterkste kant is. Ik laat me gemakkelijk afleiden, er gaat zó veel om in mijn hoofd en er is zó veel te zien in de wereld om mij heen… Maar als ik oprecht met aandacht naar iemand luister, als ik met aandacht aan het werk ben, als ik aandachtig naar iets kijk of luister, dan heb ik achteraf zoveel meer voldoening… Een goede reden dus om mij te oefenen in aandacht…

Tot slot nog een overweging: in de healing tao wordt onderscheid gemaakt tussen de begrippen focus en concentratie, beide toch begrippen die makkelijk te associëren zijn met aandacht en ook begrippen die vaak als synoniem worden gebruikt… (Langdurige) concentratie leidt tot vermoeidheid. Concentratie is dus iets wat je kortstondig inzet en is meer gericht op bijv. een klus waarbij je zeer nauwkeurig te werk moet gaan… Focus is breder, langduriger ook… en leidt niet tot vermoeidheid! Ergens las ik dat focus ook kan worden beschouwd vanuit de tweede habit van Stephen Covey: Begin with the end in mind.

Ik merk het… mijn aandacht wordt alle kanten op getrokken als ik eenmaal ga googlen. Stoppen dus. Deze blog afmaken. En met aandacht aan iets anders beginnen. Beginnen met dát wat ik vandaag te doen heb: de kerstpost verzorgen. Met aandacht. Me niet meer laten afleiden door weblogs. O jee!

Dit bericht werd geplaatst in Mijmeringen, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s