Reservoir 13

Afgelopen vrijdag kwam onze leesgroep weer bij elkaar om het boek Reservoir 13 van de Britse schrijver Jon McGregor te bespreken. Het boek was in 2017 genomineerd voor de Man Booker Prize en won in de categorie Novels. Ik las het boek in het Engels, gewoon omdat ik dat leuker vind. Helaas lukte het me niet de goedkope pocketversie te bestellen bij mijn favoriete online boekenwinkel (youbedo) dus week ik uit naar een alternatief.

They gathered at the car park in the hour before dawn and waited to be told what to do. It was cold and there was little conversation. There were questions that weren’t being asked. The missing girl’s name was Rebecca Shaw. When last seen she’d been wearing a white hooded top. A mist hung low across the moor and the ground was frozen hard.

Zo begint het verhaal. Het boek speelt zich af in het Derbyshire Peak District, een national park waar wij meermaals op vakantie zijn geweest. Ik heb dus een aardig beeld bij het landschap waarin het boek zich afspeelt en werd dus ook meteen door deze eerste zin gegrepen: ik zag de scene helemaal voor me. Het is winter, het nieuwe jaar gaat van start en wel met de verdwijning van een dertienjarig meisje! Dertien maancyclussen later begint er weer een nieuw jaar en een nieuw hoofdstuk: At midnight when the year turned

In het eerste hoofdstuk doorlopen we een jaar, waarin we kennismaken met de dorpelingen, de omgeving en de natuur. De informatie is fragmentarisch en wordt in korte zinnen gedeeld. Langzaam ontstaat er een beeld. Er gebeurt in feite van alles maar er gebeurt net zo goed bijna niets. Ik vind het enorm knap hoe de schrijver erin slaagt een prachtig sfeerbeeld neer te zetten in 29 bladzijden. (Jon McGregor noemt zichzelf niet voor niets Britain’s second-best short story writer.) Je krijgt echt gevoel bij het dorp en zijn bewoners, bij het landschap en de seizoenen.

Er volgen nog twaalf hoofdstukken, en elk hoofdstuk beschrijft een jaar (bestaande uit dertien maancycli) dat voorbij glijdt. Wat gebeurt er met de mensen, wat gebeurt er in de natuur, wat gebeurt er met het onderzoek naar het verdwenen meisje…? Het leven gaat door, er zijn grotere en kleinere veranderingen, er is vreugde en er is verdriet, er vindt liefde plaats en bedrog, het sneeuwt en de zon schijnt, de knoppen lopen uit en de bladeren vallen van de bomen, er worden vosjes geboren en de dassen ontvlieden het nest.

Er gebeurt in feite van alles maar er gebeurt net zo goed bijna niets. En ik bleef maar lezen… omdat het zo mooi was en omdat ik ook wel wilde weten hoe het verhaal afloopt.

Van mij krijgt dit boek vijf sterren. Niet iedereen in de leesclub was het met me eens, maar de meeste mensen vonden het in elk geval een heel bijzonder boek: intrigerend, knap geschreven. Wat mij betreft een aanrader. Wie mijn (Engelstalige) exemplaar wil hebben (op voorwaarde dat je het niet houdt maar op jouw beurt weer doorgeeft), laat het maar weten!

Ik las een interview met de schrijver n.a.v. het verschijnen van zijn boek. Dat interview vind je achter deze link. Het boek is vertaald in het Nederlands en is ook via de bibliotheek te verkrijgen.

Jon McGregor - Reservoir 13

Dit bericht werd geplaatst in Lezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s