Kaartje wordt pakje boter

Afgelopen dinsdag fietste ik welgemoed naar school – zoals ik dat vrijwel elke dag doe – met in mijn jaszak een jaardagskaart die op de bus moest. Ja, ik weet het, dit klinkt een beetje alsof ik uit het tijdperk der dinosaurussen stam, maar ik stuur geregeld nog een tastbaar kaartje ter gelegenheid van iemands jaardag. Goed, ik fietste dinsdag dus welgemoed naar school met in mijn jaszak een jaardagskaart die op de bus moest.

Ik fiets (of loop) meestal door De Groene Voet. Aan de andere kant van dat park kom ik uit op de Vogelweg, vlakbij een bushokje en… een Post NL brievenbus. Tot mijn verbazing was deze brievenbus afgesloten. Tijdelijk buiten gebruik stond er op. Ik was eerlijk gezegd een beetje uit het lood geslagen want ik associeer deze mededeling met de tijd rond de jaarwisseling, als de brievenbussen preventief worden afgesloten om vuurwerkschade te voorkomen. Ik keek in een spontane reactie even om me heen om te zien of er niemand met vuurwerk onder zijn jas achter me stond. Nee dus. Hoofdschuddend vervolgde ik de weg naar school. Ik begreep er niets van.

’s Middags moest ik in Oudorp zijn, op mijn andere school. Toen ik na de vergadering aldaar weer op de fiets stapte, viel mijn blik op een Post NL brievenbus die aan de Saturnusstraat staat. Ik stuurde welgemoed af op deze brievenbus om aldaar de bewuste jaardagskaart te posten. Tot mijn stomme verbazing was ook deze brievenbus Tijdelijk buiten gebruik!

Ik fietste naar huis en kwam onderweg de brievenbus tegen die we vaak gebruiken omdat ze niet zo ver van ons huis staat. Daar viel ik opnieuw zowat van mijn fiets want ook deze bus wat Tijdelijk buiten dienst… Ik begon me echt een beetje onzeker te voelen. Wat had ik gemist? Waren er vele dagen en weken en maanden gepasseerd buiten mij om en waren we opnieuw aanbeland aan de vooravond van alweer een jaarwisseling? Toen viel mijn blijk op een witte sticker waarop in tamelijk kleine letters werd gemeld dat deze bus per 23 februari buiten gebruik was gesteld. En nee, niet tijdelijk! Wel definitief!

Net als voor een pakje boter moet de mens voortaan ook om een kaartje te posten naar het winkelcentrum. Tenzij men vrij afgelegen woont, in Koedijk langs het kanaal ontdekte ik later een brievenbus die nog gewoon in gebruik is… Nou dat valt me dan nog mee. Toch vind ik het een droevige affaire. Het zal er vast mee te maken hebben dat ik uit het tijdperk der dinosaurussen stam, maar als openbare diensten worden afgebroken – zoals nu, met het terugbrengen van het aantal brievenbussen – dan kan ik niet nalaten het neoliberalisme hartsgrondig te verwensen. Privatiseer al die openbare diensten maar, lieve mensen, het wordt goedkoper én beter. Nou, dat merken we. De postzegels zijn nog nooit zo duur geweest en nu kan ik niet eens meer bij mij in de buurt een kaartje op de bus doen. Ik ben BOOS!

Ik kwam die middag niet zo welgemoed thuis…

dav

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kaartje wordt pakje boter

  1. Tja, er is overal ‘gekapt’ in de brievenbussen! Wij hebben er nog één in het dorp i.p.v. 2. Helaas, maar het zal wel weer wennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s