Het Kindeken Jezus in Vlaanderen

Historisch absoluut niet accuraat, vrees ik, want er wordt reeds gewag gemaakt van papen en kerken, en er worden vuurkens van patattenloof gestookt… maar schoon is ze wel, deze vertelling over de geboorte van Jezus in een stalleke bij Bethlehem, ergens aan de kanten van Gent, het Jeruzalem van Vlaanderen. Felix Timmermans is een Vlaams schrijver die leefde van 1886 tot 1947. Hij schrijft in mooi, rijk Vlaams en daar kan ik bij tijd en wijle van genieten.

Felix Timmermans

Ik heb in mijn leven, voor zover ik weet, drie concrete herinneringen aan Felix Timmermans:

 1. Ik heb één ander boek van hem gelezen, nl. Pieter Breughel, zoo heb ik u uit uwe werken geroken. Dat kreeg ik lang geleden van Sinterklaas en ik herinner me dat ik het met veel plezier heb gelezen. Breughel werd er zeer levendig in geschetst!
 2. Met mijn ouders ben ik naar een toneelstuk gaan kijken dat door hem is geschreven: En waar de sterre bleef stille staan. Ik denk dat ik een jaar of tien, twaalf was toen het werd opgevoerd in de KNS (Koninklijke Nederlandse Schouwburg, tegenwoordig Het Toneelhuis, geloof ik). Ik was diep geroerd door de drie hoofdfiguren, Suskewiet, Pitje Vogel en Schrobberbeeck. Ik zie ze nog zitten op dat toneel: het is er zo koud dat hun spuug bevroren is voordat het de grond raakt…
 3. Timmermans illustreerde zelf zijn boeken en deed dat ook voor die andere grote Vlaamse streekschrijver, Ernest Claes. Wat heb ik mooie herinneringen aan de tekeningen in De Witte van Zichem, ook al een cadeau van de goede Sint aan de kleine Rik…

En nu heb ik dus Het Kindeken Jezus in Vlaanderen gelezen. Het hele kerstverhaal wordt erin verteld. “In de kader en de landschappen van ons schoon en goed Vlaanderen, heb ik mij het goddelijke verhaal van het Kindeke Jesus, zijne zoete moeder en zijn goeden voedstervader verbeeld, en met wat letterkunde in groot genoegen omcierd,” aldus de schrijver.

 • De aankondiging
 • De bezoeking
 • De veropenbaring aan Jozef
 • Het huwelijk van Maria en Jozef
 • De opschrijving te Bethlehem
 • Kerstmis
 • De opdracht
 • De drie koningen
 • Herodes, en de moord der onnozele kinderen
 • De vlucht
 • De wederkomst naar Nazareth

Het boek is online te lezen in de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, maar ik leende het via de bibliotheek (ProBiblio Hoofddorp).

Hieronder enkele zinnen, als ware het een kleine proeverij…

Ze lei haar mantel af, verfriste zich en deed malse sloefkens aan haar voeten.

De mensen spreken er effenaf schande van, maar gij weet zo goed als ik dat ze van een pink een arm kunnen maken…

Doch een lammeken liep van den moederuier weg en begon blijdzaam te blaten aan des engels blote voeten, waarvan de nagels waren als fijnnervige schelpen uit de zee.

Heerlijk toch!?

Felix Timmermans - Het Kindeke Jezus in Vlaanderen

Dit bericht werd geplaatst in Lezen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het Kindeken Jezus in Vlaanderen

 1. Mooie taal! Ik ken alleen De witte van Zichem.Nou ja, kennen is een groot woord. Het is lang geleden dat ik het las.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s