Sint Maarten

Sint Maarten 01

Vandaag is het Sint-Maarten. In een boeiend artikel in Antroposofie Magazine lezen we o.a. dat voor de Kelten het jaar eindigde op 1 november en dat op 11 november een nieuw jaar begon. 11 november, dat is de dag dat ons lichtje branden mag! Op de naamdag van Sint-Martinus oftewel Sint-Maarten gaan de kinderen in bepaalde streken van Nederland, waaronder Noord-Holland, van deur tot deur, zingen de bijbehorende liedjes en hopen op bergen snoep…

Zoals gezegd, niet overal wordt Sint-Maarten gevierd en het feest wordt ook niet overal op dezelfde manier gevierd.

Ik kan me zelf maar één Sint-Maartenfeest voor de geest halen; ik moet toen een jaar of tien, twaalf zijn geweest. Vrienden van mijn ouders probeerden een oude traditie nieuw leven in te blazen en organiseerden een kinderfeest in de jeugdherberg van Moerbeke (in het Belgische Waasland). Wat ik me ervan herinner, is dat we, na een middag spelletjes spelen, aan tafel gingen en ons door bergen pannenkoeken heen mochten werken. In één pannenkoek was een bruine boon verstopt. Wie díe pannenkoek op zijn bord kreeg, mocht met Driekoningen Caspar, de jonge Afrikaanse koning zijn. Met Driekoningen liep ik elk jaar met twee vriendjes of twee broers van huis tot huis, zoals de Noord-Hollandse kinderen dat met Sint Maarten doen… liedjes zingend en hopend op bergen snoep.

Nu ik als volwassene mijn herinneringen aan dit Sint-Maartenfeest probeer te toetsen aan de hand van informatie op internet, vind ik eigenlijk amper aanwijzingen voor pannenkoeken met Sint-Maarten. Ook mijn lieve oude moeder herinnert zich dit feest niet zoals het zich in mijn geheugen heeft genesteld. Zij associeert pannenkoeken met Allerheiligen en Allerzielen. De bruine boon uit mijn verhaal vind ik terug in het Koningsbrood dat met Driekoningen wordt gebakken… Kortom, ‘mijn’ Sint-Maarten is meer dan waarschijnlijk een construct van vervormde herinneringen uit vervlogen tijden… Dat die herinneringen accuraat zijn, valt te betwijfelen. Ik ben nu wel nieuwsgierig – ik ga mijn broers eens vragen wat zij zich nog kunnen herinneren!

Wij hadden vanavond twee groepjes kinderen aan de deur… een bedroevend aantal! Ik hoop dat het ermee te maken heeft dat wij nogal afgelegen wonen, en dat in veel andere wijken in Alkmaar heel veel kinderen met hun lampions van deur tot deur trokken om Sint-Maartenliedjes te zingen en hopen snoep in hun tassen te verzamelen!

Sint Maarten 02

 

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Sint Maarten

  1. St. Maarten, op de basisschool werd het ieder jaar weer gevierd. Mooi al die zelfgemaakte lampioenen en lampjes. Wij hebben geen kinderen aan de deur gekregen helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s