De eerste…

De eerste werkweek zit er bijna op (zo meteen nog een paar kleine klusjes…) en het weekend neemt zijn aanvang. Reden om een flesje gerstenat uit de Vallei der Goden te ontdoppen.

Ik geniet altijd wel van die eerste werkweek die tevens de laatste (school)vakantieweek is. Ik heb nog helemaal geen goesting om weer te beginnen en denk met afgunst aan de vele leerkrachten in zuidelijke landen waar de zomervakantie (veel) langer duurt. En toch heb ik ook wel zin om aan de slag te gaan… Het is leuk om alle collega’s weer te zien. In de school heerst nog rust ondanks het feit dat iedereen bezig is met inrichten, voorbereiden en overleggen. Het is echt een verschil: alleen 15 grote mensen ‘in huis’ of daar bovenop nog eens 220 mensenkinderen! De telefoon gaat amper, de hoeverlheid mail is te overzien, je bent flexibel met je werktijden, je hoeft in elk geval nog niet extreem vroeg uit je nest.

Vandaag hadden we onze eerste teamdag. Na een kopje koffie met iets lekkers erbij verzamelden we in de euritmiezaal voor een lezing door Frank Oele. Wat heb ik genoten, en ik niet alleen, we hadden samen een interessante en leuke ochtend. Het ging over taal… Wat betekent taal voor kinderen op de lagere school? En wat vraagt dat van de leerkracht? Taal als schakel tussen beweging en denken, taal als expressiemiddel, … Taal als drager van de vier temperamenten, taal als hulpmiddel om je lessen kunstzinnig (lees: levendig) vorm te geven. Het was geen droge kost, we hebben veel geoefend en gelachen…

De oefenweg voor het spreken, die Rudolf Steiner in samenwerking met Marie Steiner heeft ontwikkeld, is erop gericht om de scheppingskracht van het woord in het spreken terug te brengen. Met deze kunst van het spreken kun je beelden oproepen, stemmingen kleuren, ruimte scheppen en gebaren en beweging tot uitdrukking laten komen.

Na een heerlijke lunch (drie collega’s hadden soep gemaakt) fietsten we naar het Geestmerambacht voor een gezonde wandeling om de Kleimeer. Het zonnetje brak door en er werd heel wat afgekletst: vakantieverhalen maar ook ‘werkoverleg’…

En nu is het dus weekend. Ja-haa! weekend (en vakantie) heb je alleen als je werkt… 😉 Ik wil wel nuanceren: in zekere zin dan toch, want ik wil niemand voor het hoofd stoten die om wat voor reden niet werkt!

Proost! Op het weekend!

Naschrift/rectificatie

Ik kwam daarnet bij AH een oud-collega van Teun de Jager tegen. Ik heb ‘m dinsdag wel degelijk zien fietsen. Eén dubbelganger minder dus… 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

2 reacties op De eerste…

  1. Maar je hebt gelijk Rik, ik heb tegenwoordig altijd weekend. Ik wil je niet jaloers maken hoor. Werken is ook leuk en zo’n inspirerende studiedag maak ik niet meer mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s