Een mooie, warme dag met een zwart randje…

Zo warm als vandaag hebben we het nog niet gehad… Het is al na zevenen en bij elk vingertoets op mijn scherm gutst er een zweetdruppel van onder mijn oksels! Het is volledig windstil. Er vliegen honderden irritante dondervliegjes (of zoiets) en het lijkt wel of ze bijten. Er drijven wat wolken boven mijn hoofd die de vraag doen rijzen of we hier vanavond de maansverduistering kunnen aanschouwen.

Vanmorgen rijden we na het ontbijt op ons gemakje naar Brousse-le-Chateau in de Tarnvallei. Uiteraard maken we een paar fotostops: de eerste bij een veld met een gewas dat we allebei niet kennen, het bloeit fraai met kleine witte bloemen…

De tweede stop houden we als we al in het dal van de Tarn zijn, bij een gehucht met de naam Saint-Dalmazi. Een mooie kapel en een prachtige boerderij trekken onze aandacht. De rivier stroomt er breed en rustig…

We parkeren onder de brug over de rivier, in de zon, maar ik verwacht dat we de auto straks in de schaduw aantreffen (en dat klopt!). We lopen het oude stadje Brousse-le-Chateau in. Terecht een van de Plus Beaux Villages de France.

De machtige burchtruïne torent hoog en indrukwekkend boven het dorpje uit. Door smalle straatjes klimmen we omhoog, elk plekje schaduw benuttend en blij met de koelte van de oude kerk…

We aarzelen: “Zullen we het kasteel bezoeken?” Het antwoord is bevestigend, en daar hebben we geen spijt van. De remparts van de burcht zijn mooi intact. De informatiefolder geeft leuke details en de open ruimte is als een soort natuurlijke tuin aangelegd. Het uitzicht over de vallei is mooi… In het kasteel staan houten spellen die we enthousiast uitproberen en er is een tentoonstelling met aardig werk van lokale (?) kunstenaars.

We rijden terug via Réquista, puur omdat ik benieuwd ben hoe een stadje met zo’n naam eruit ziet. Drie keer niks is Réquista – we sjezen er doorheen. Maar op de weg ernaartoe komen we door een gehucht met een kerk die waarschijnlijk is gewijd aan Sint Maarten want het buurtschap heet Saint-Martin… En het is daar zeer fraai.

Om drie uur zijn we weer thuis. In huis is het lekker koel: 27 °C. Mijn telefoon begint geluidjes te maken, er druppelen WhatsApp-berichtjes binnen en een paar mailtjes.

Een van die mailtjes bevat een onheilstijding. Mijn goede vriendin Irma, zelfde bouwjaar als ik en net 61 geworden, is vannacht overleden. Vorig jaar werd out of the blue de diagnose acute leukemie gesteld. Enkele maanden geleden begon ze voorzichtig en genietend van elke minuut de draad van haar leven weer op te pakken. Amper drie weken geleden moest ze weer opgenomen worden. En nu is ze niet meer… Verdomme! Verdomme, verdomme, verdomme!

Het is nu helemaal bewolkt…

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

11 reacties op Een mooie, warme dag met een zwart randje…

 1. Daisy zegt:

  Prachtige teksten, prachtige foto’s, maar was een triest einde … Ik zal me Irma herinneren als een zachte en toffe madam en een prima leerkracht. Ze heeft haar deel van de ellende zeker gehad … Veel sterkte Rik, jullie waren goed bevriend, bewaar haar diep vanbinnen. Troostende knuffel, Daisy.

 2. Dat is zeker; een prachtige dag met een zwarte rand. Veel te jong nog, hoe oneerlijk is het leven. Gecondoleerd.

 3. M.van Erk zegt:

  Wat een droevig bericht,sterkte Rik en Els

 4. Wat zo goed begon vandaag met een mooi verslag en prachtige plaatjes eindigde dan zo triest. Gecondoleerd met het verlies van je vriendin.

 5. ClauClau zegt:

  Ach,hoe mooi een dag kan beginnen en hoe droevig je dan iemand moet gaan loslaten.
  Sterkte en blijf genieten in die prachtige omgeving!

 6. Emile Goossens zegt:

  Wat een prachtige foto’s en weer heerlijk geschreven.
  Wel een triest nieuws van jouw vriendin. Sterkte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s