Chateaux, causses et gorges

Laat ik met een bekentenis beginnen: eigenlijk hadden we in de omgeving van Les Grandes Causses willen huren, maar we hebben niet goed ‘gemikt’ en zitten er zelfs vrij ver vanaf. Zó ver dat we er een dag voor uittrekken om erheen te rijden en een kijkje te gaan nemen. Het is woensdag 25 juli en het belooft een zeer warme dag te worden…

In alle vroegte vertrekken we. De eerste stop is Saint-Affrique in de Vallée de la Sorgue. Daar zoek en vind ik eindelijk een librairie die topografische kaarten verkoopt. Met het aanbod van wandelboekjes is het minder goed gesteld. Uit elk dorp vertrekken er zgn. petittes randonnées: rondwandelingen die aangeduid worden met gele verfstreepjes. Sommige staan aangegeven op de kaarten met schaal 1/25000; andere staan beschreven in regionale wandelgidsjes en soms vind je alleen informatie op een infobord in het dorp zelf. Een zoektocht op internet leverde me ook geen volledig beeld op… Aldus voorzien van een aantal kaarten en één karig wandelgidsje, verlaten we de winkel. We lopen nog een rondje door het stadje met zijn mooie middeleeuwse brug.

We verlaten de hoofdweg en nemen de D7 door de Sorgue vallei. Na amper 10 km laten we ons alweer verleiden tot een stop: Versols-et-Lapeyre is niet alleen een piepklein dorp met een lange naam, maar heeft ook een 11de eeuwse stadspoort, een oud kerkje, een kasteel en een bakker.

Om met die laatste te beginnen: het piepkleine winkeltje is al zo vaak overstroomd als de Sorgue weer eens buiten haar over treedt, dat de bakker er niet meer bakt; een paar uurtjes per week is er nog wel een depot de pain. Net nú!

De kerk is gesloten en het kasteel ook. Maar de eigenaar van Chateau Lapeyre heet ons toch hartelijk welkom op de binnenplaats van zijn optrekje: hij vertelt over de geschiedenis en we mogen vrij rondkijken in de tuin met uitzicht over het dal.

Nog geen 10 km verder worden we opnieuw tot een stop verleid bij het aanschouwen van een volgend indrukwekkend kasteeltje. Chateau Latour is dan wel gesloten, maar we mogen toch even binnen kijken. De gemeente heeft in het kasteel drie gîtes gecreëerd, met de opbrengsten worden onderhoud en verdere restauraties bekostigd.

Ruim 25 km verderop kruisen we de A75, de snelweg van Clermont-Ferrand naar Montpellier. We rijden nu de Causse du Larzac op. We stoppen en genieten van het ruige landschap (leeg, grillige rotsblokken), de geuren en de bijzondere planten die we zien… Dit landschap is mede gevormd met de hulp van schaapskuddes. Overal groeit jeneverbes en vooral wilde buxus.

Het dorp La Couvertoirade is helemaal ommuurd, het is a.h.w. een openluchtmuseum. In veel huisjes zijn winkeltjes e.d. ondergebracht. Je moet hier 4€ betalen om te parkeren, en het terrein staat aardig vol. Waar al die auto’s vandaan komen is ons een raadsel want sinds St. Affrique hebben we het gevoel alleen op de wereld te rijden! In het dorpje valt het gelukkig mee met de drukte. Het is in een woord trés, trés beau. Boven het dorp prijkt een pas gerestaureerde windmolen.

In Nant doen we een terrasje. Ik drink een heerlijk frisse Blonde 4 Céréales van een regionale brouwerij, Ferme Brasserie La Caussarde. Daarna rijden we over een smalle weg de Gorges de la Dourbie in, een diep dal met steile flanken. Het aantal fotostops is niet te tellen…

Via de ‘overkant’ rijden we terug richting Nant. Tijdens een fotostop komt er een gier over zeilen!! In Trèves stoppen we om wat te eten, het is al na achten…

Over kronkelige wegen rijden we de Causses weer uit, onze mond valt nog even open bij het dorp Cantobre… Dat hangt als het ware aan de rotsen…

De duisternis valt; over de aardedonkere D999 rijden we terug naar Saint-Sernin-sur-Rance en dalen we af naar Curvalle… Om 23 uur steek ik de sleutel in de deur van ons heerlijke vakantiehuis..

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s