Sint Jan

Bij mij op school…

Op mijn school werd afgelopen vrijdag Sint Jan gevierd. Een gezellig feest met een grote picknick waaraan iedereen zijn steentje bijdraagt. Maar er is ook ruimte voor rituelen: de kinderen van klas 6, die na de zomer naar het voortgezet onderwijs gaan, springen symbolisch over het vuur dat ontstoken wordt met fakkels… Indrukwekkend! Terwijl het vuur opgestookt wordt, danst iedereen eromheen.

Deze jongen aan het volksdansen – dat hebben we lang niet meegemaakt en er moest een middelzwaar jeugdtrauma voor overwonnen worden!

Achtergronden

Kerst, Pasen, … Het zijn christelijke feesten die we allemaal kennen en vieren. Dat geldt ook maar minder voor Sint Maarten, die in bepaalde regio’s op 11 november in de belangstelling staat. Pinksteren, Hemelvaart enz. kennen we vooral van de vrije dagen die ze ons opleveren. En Sint Jan…? Zijn er mensen die Sint Jan vieren? En wat vieren we dan wel op op Sint Jan?

Op 24 juni (precies een half jaar na kerstavond) herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper, de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. Deze dag valt samen met het midzomerfeest dat van oudsher op veel plaatsen in Europa wordt gevierd. Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Als een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor eeuwig verzegeld.

Van Sint Jan wordt, net als bij Maria, de geboortedag herdacht en niet het sterven. Sint Jan wordt dan ook gezien als het begin van een nieuwe periode in het jaar. Ook de natuur verandert. ‘Met Sint Jan draait het blad zich om’ is het gezegde. Sint Jan markeert een overgangsperiode

Volgens de Juliaanse kalender viel het zomersolstitium, de langste dag van het jaar, op 24 juni, net als later het christelijke Sint-Jansfeest. Hoewel het solstitium in de loop der eeuwen steeds verder van deze datum ging afwijken, bleef 24 juni aan dit feest gekoppeld. Pas bij de invoering van de Gregoriaanse kalender, in grote delen van Nederland niet eerder dan 1700, werd het zomersolstitium op 21 juni vastgesteld. Tegen die tijd was het Midzomerfeest al zo ingekapseld in het Sint-Jansfeest dat het begrip Midzomer nog steeds wordt verbonden met 24 juni.

Op de vrijeschool wordt ook een vuur ontstoken en de zesdeklassers springen er over. Voor hen begint straks een nieuwe periode: het voortgezet onderwijs… ‘Het blad draait zich om!’

Enkele beeldimpressies

P1160011 (Kopie)Bij aankomst staat er al een live orkestje te spelen… CD’s, versterkers, … het wordt op de vrijeschool zoveel mogelijk vermeden.

P1160013 (Kopie)Iedereen brengt wat lekkers mee.

P1160017 (Kopie)Het veld vult zich!

P1160016 (Kopie)De kinderen (en hun vaders) hebben heel wat uurtjes voorbereidingstijd gestoken in de zeepkisten. Vandaag is het grote moment!

P1160028 (Kopie)Klas 6 met de fakkels – klaar om het vuur te ontsteken!

P1160047 (Kopie)De fik zit erin!

P1160055 (Kopie)Nee, dit is geen vuuraanbidding – we dansen hier de zevensprong 🙂 en bijna iedereen doet mee!

P1160093 (Kopie)Het grote moment waar de kinderen jaren naartoe geleefd hebben… over het vuur!

Opmerking: ik heb zoveel mogelijk vermeden om mensen herkenbaar in beeld te brengen. Waar dat niet kon, heb ik de gezichten licht geblurd. Indien mensen toch aanstoot nemen aan het feit dat ze op een foto op een weblog worden gepubliceerd, verzoek ik hen contact met mij op te nemen.

Dit bericht werd geplaatst in Antroposofie, Cultuur. Bookmark de permalink .

2 reacties op Sint Jan

  1. Mooi toch, die rituelen. Wij vierden vroeger vaag Sint. Jan, maar dan als naamdag voor mijn broer. De rest van wat eraan vastzat heb ik nu bij jou gelezen, leuk te weten.

  2. Emile Goossens zegt:

    He Rik, Iedere keer lees ik met verbazing jouw bijdrages. Een nieuwe wereld gaat er voor mij open. Prachtige om te zien en te lezen dat jullie dit zo mooi beleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s