Hoorn

Vandaag hadden onze leerlingen geen school, ons team had het jaarlijkse uitje… en dat voerde ons naar Hoorn.

Na een kopje koffie met een Bossche bol op het terras van een etablissement dat voorheen de Keizerskroon heette en nu een naam draagt die het mij niet gelukt is te onthouden, wandelden we naar de Roode Steen, het centrale plein van Hoorn, alwaar het Westfries Museum staat dat we met een bezoek vereerden.

Ooit bezocht ik dit museum, maar dat moet bijzonder lang geleden zijn want er waren geen momenten van herkenning. Dat was leuk want het leek net alsof ik er voor het eerst was: alles was nieuw en verrassend! Ik heb het museum ervaren als een bonte verzameling van mooie oude spullen, schilderijen enz. waarvan de meeste met elkaar verbonden worden door het thema ‘gloriedagen van Hoorn’ zijnde de VOC-tijd.

Schuttersstukken vind ik meestal geen bijster boeiende schilderijen maar op de een of andere manier kon ik vandaag gefascineerd kijken naar al die hoofden van vaak op zijn minst zelfverzekerde dan wel verwaande heren van stand.

Portretten 01.jpg

Ook opvallend waren de kinderportretjes: allemaal kleine oude mannetjes / vrouwtjes… Het geluk straalt er niet bepaald van af, als je het mij vraagt!

Portretten 02

De lunch gebruikten we in een eetcafé met de vrolijke naam Kornuit. We zaten achterin, in een soort tuinkamer met een glazen dak. Sfeervol. Lekkere broodjes. Maar die bierkaart… oh jongens, typisch zo’n bierkaart van een café dat pretendeert speciaalbieren te schenken, en een bijna identieke keuze biedt als het café ernaast dat speciaalbieren op de kaart heeft staan… M.a.w. gebonden aan een contract met een grote brouwer. Nee, de kaart van een echt biercafé waar kleine (lokale) (craft)brouwerijen hun bieren mogen etaleren, ziet er toch echt anders uit!

Na de lunch maakten we een stadswandeling met een gids. Dat is altijd leuk want een gids kent zijn stad tot in de kleinste hoekjes en kan verhalen vertellen en je op details wijzen die je in geen enkel boekje terug kunt vinden. Bovendien kun je hem vragen stellen…

We eindigden op een terras aan de haven waar ze net zo’n speciaalbier-kaart hebben ‘als het café ernaast’. Het was een gezellig en interessant teamuitje! Een geslaagde dag!

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s