Rondje Kleimeer

Gisteren maakten we een wandeling in het recreatiegebed Geestmerambacht. Vanmorgen reden we opnieuw naar het Vlasgat en maakten we een ander rondje: we liepen om De Kleimeer heen.

Net als gisteren was het rustig op het glibberige paadje langs het natuurgebied. We genoten van de stilte. Het licht was heel anders, wat meer omfloerst.

Rondje Kleimeer 01

Rondje Kleimeer 02

Op een gegeven moment werden we ingehaald door een hardloper met twee honden: Dobbermannen. De man stopte voor een praatje, wel bijzonder! De honden stortten zich met hun neus op de grond op zoek naar muizen. De man vertelde dat dit paadje tegenwoordig een ontmoetingsplaats voor homo’s is. Eerlijk gezegd hebben wij dat nog nooit gemerkt – en wij lopen hier toch met enige frequentie…

Afijn, de man rende ten slotte verder en wij vervolgden ook onze route. Op het bruggetje op de foto hieronder heb ik eens een vos zien lopen! Ik was toen vroeg op pad, het was een warme zomerdag en in was op weg naar een vergadering of zo.

Rondje Kleimeer 03

Wij volgden het paadje langs de sloot die mensen weerhoudt om De Kleimeer in te trekken. De Kleimeer is een kwetsbaar natuurgebied en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Een paar keer per jaar worden er excursies georganiseerd en mag je onder begeleiding van de boswachter De Kleimeer in. Zelf heb ik er ooit een film opgenomen. Nou jij, ík heb die film niet opgenomen, maar mijn leerlingen (van obs De Griffel) speelden erin mee – het was een film waarmee de Stichting Kleimeer de natuurwaarden van het gebied in beeld wilde brengen voor de kinderen van de Alkmaarse basisscholen. Ergens heb ik de videoband nog liggen – ik moet ‘m eens op dvd laten zetten want de film Het geheim van De Kleimeer is eigenlijk een bijzonder document. Het scenario is geschreven door kinderboekenschrijver Geert van Diepen uit Sint Pancras.

Rondje Kleimeer 04

Ook vandaag was er wat planten betreft nog niet veel te zien, maar we vonden wel weer een groepje krokussen… Mooi toch!?

Rondje Kleimeer 05

We liepen een stukje langs de Nauertocht, een asfaltweg die Koedijk verbindt met de N245. Gelukkig kun je onverhard lopen aan de andere kant van een slootje, met dank aan Wandelnetwerk Noord-Holland! Na een paar honderd meter kun je dan weer van de weg af, een fietspad op, en even later ga je rechtsaf een grasdijk op die je, parallel aan het fietspad, terugvoert naar het Vlasgat. We zagen mensen met enorme telelenzen staan, ze tuurden ingespannen over het riet, op jacht naar een mooi plaatje van een baardmannetje. Dit vogeltje woont winter en zomer in De Kleimeer. We hadden geluk, we zagen er twee. Ze waren echter te snel om ze op de foto te zetten. Wel zagen we een zilverreiger staan…

Rondje Kleimeer 06

Rondje Kleimeer 07

Voldaan bereikten we de auto en tuften langs het Noord-Hollands kanaal weer naar huis. Op naar een grote pot Yorkshire tea met melk en suiker, en een stevige boterham.

Dit bericht werd geplaatst in Wandelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s