Kerstavond…

Als je op een school werkt, is december een drukke maand. Na Sint Maarten (in november, reeds) komt Sinterklaas en daarna de Kerstman. De kinderen leven van het ene naar het andere feest en de school verandert van lampionnenatelier in Pietendorp en ten slotte in kerstpaleis. En dan is het de middag voor de kerstvakantie, en de hele school wordt ontdaan van versieringen en lichtjes, de container zit propvol.

Op de vrijeschool hebben we meer feesten. Eind september vieren we het Michaëlsfeest. Dan is er Sint Maarten en vervolgens klopt Sinterklaas aan de deur. De advent wordt beleefd en het kerstfeest gevierd. Druk, druk, druk zou je zeggen – en dat is het in zekere zin ook – en toch heb ik al die feesten de afgelopen maanden anders ervaren. Op de vrije school gaat het niet om ‘de fun’, het gaat heel erg over de sfeer, de inhoud, de beleving… Dat geeft een andere drukte, ingetogener en wat mij betreft fijner.

Nu is het kerstvakantie en vanavond is het zelfs kerstavond. Dat is de avond waarop wij met ons viertjes kerst vieren. In alle rust… De lichtjes in de kerstboom zijn aan, kaarsen branden, kerstmuziek klinkt zachtjes op de achtergrond… Anúna, King’s College Choir, … Lekker eten, een goed glas wijn of bier of sap, bijpraten. Het leven staat niet stil, er is genoeg om het met elkaar over te hebben.

En dan komt straks het moment dat ik aan mijn vader moet denken. Acht jaar geleden blies hij zijn laatste adem uit in de kerstnacht… Hij vertrok naar de Eeuwige Jachtvelden, zei ik altijd, bij wijze van spreken. Nu komen daar andere gedachten bij… Met mijn nieuwe baan ben ik in een nieuwe wereld gestapt die me over veel doet nadenken. Bijzonder…

Van Kerst tot Driekoningen zijn er de Twaalf Heilige Nachten. Het is een periode waarin we terugblikken op het voorbije jaar en alle belangrijke gebeurtenissen, klein of groot, in gedachten weer langs laten komen. We maken voornemens voor het nieuwe jaar. Het terugblikken voedt het vooruitkijken. Elke dag ga ik er tijd voor maken en ervaren wat dat oplevert…

Ik wens iedereen een warme, mooie, lichte kerst.

Dit bericht werd geplaatst in Antroposofie, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kerstavond…

  1. Jullie ook een fijn kerstfeest en dat er veel lichtpuntjes zijn om van te genieten in het nieuwe jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s