Brood

Gisteren speerde ik van school recht naar De Gouden Engel, ‘onze’ molen in Koedijk. Vincent van der Wolf gaf er een workshop desembrood.

De cursus begon om 17 uur. We werden hartelijk ontvangen met koffie, thee en heerlijke, door Judith gebakken koekjes (te koop in de molenwinkel!). Vincent had een deeg voorbereid (8-15 uur rijstijd…) en daar begonnen we mee: verdelen in vier, even licht kneden en dan in een rijsmandje. Een half uurtje later moest het deeg met een paar slagen ‘op spanning’ worden gezet en werd het afgedekt en weggezet voor de tweede, veel kortere rijsbeurt.

Andere Vincent, de molenaar, gaf uitgebreid uitleg over de graansoorten die hij ambachtelijk maalt, en natuurlijk over de molen.

Er luidde een belletje, de soep werd opgediend. Twee zalige soepen met vers desembrood en echte roomboter erbij… Eenvoudig en (h)eerlijk eten.

Toen was het de beurt aan de zeven cursisten om een deeg te gaan maken. Onder de deskundige leiding van Vincent (de bakker) knoeide ik een deeg in mekaar. Het zag er hopeloos uit, maar toen kwam Vincent erbij en met zijn toverhanden zag mijn deeg er opeens super echt uit…

Intussen waren de vier broden waarmee we begonnen waren, gebakken. Onweerstaanbaar, die geuren, en binnen de kortste keren zat iedereen te smullen van kraakvers brood… Wat overbleef werd verdeeld en ging mee naar huis (mijn ontbijt en lunch!). Ook het eigen deeg kregen we mee alsook een potje desem…

Het was een waanzinnig interessante avond, in december wordt er nog een gegeven. Een aanrader!

Ben ik nou om en ga ik voortaan mijn eigen brood bakken? Nee… daar heb ik helaas niet echt de tijd voor. Maar ooit hoop ik het wel te gaan doen.

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

3 reacties op Brood

  1. bertiebo zegt:

    Wat gaaf! Lijkt mij super om te doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s