De leraar is als een tuinman

“De leraar is als een tuinman. Hij kan in de groeikracht van de plant niets van zijn eigen wezen gieten. Hij moet alleen de plant de gelegenheid geven de krachten te ontplooien die deze zelf bezit.” (Rudolf Steiner)

Deze tekst prijkte gisteren 5 september op de Bildung Scheurkalender 2017. Het aardige is dat dit citaat een link legt tussen mijn oude en mijn nieuwe school. Tijdens het fusieproces van Regenboog en Zaaier, twee kleine scholen in Slootdorp, waren we op zoek naar een passende naam. Al gauw kwam de metafoor tuin bovendrijven…  Het werd De Meertuin (‘meer’ verwijst hier naar de Wieringermeer, waar Slootdorp in ligt). Nu werk ik op een vrijeschool en het is erg leuk om te lezen dat ook Steiner dit beeld gebruikte.

Achterop het kalenderblaadje borduurt Niels Schieman, directeur van Vrije School Den Haag, verder op de woorden van Rudolf Steiner. “(…) We kunnen op voorhand niet weten waar het kind toe in staat is, welke weg het zal gaan, welke grenzen het zal tegenkomen en welke nieuwe horizonten het zal ontdekken. We kunnen natuurlijk wel zorgen voor vruchtbare aarde en voldoende water en licht. Goede voeding, het aanreiken van verrijkende en passende leerstof, aandacht, kaders en liefde kunnen helpen bij de groei, …”

Ik geloof dat de meeste leerkrachten wel zo denken over hun vak. Dat is in elk geval zo op de scholen waar ik heb gewerkt. Met elkaar creëer je zo goed mogelijk de juiste omstandigheden voor kinderen om te leren. Op allerlei fronten! En het liefst in goede samenwerking met de omgeving van het kind.

“… maar,” gaat Niels Schieman verder, “het is geen garantie voor een verwachte groei.” En dat is helaas ook een realiteit. Er zijn heel veel factoren die de ontwikkeling van een kind beïnvloeden. En het leven leert ons soms maar op al te hardhandige wijze dat je die niet allemaal en helemaal in de hand hebt… Net als in een echte tuin.

Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en leren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s